Platforma pe care Primăria adună semnături contra Guvernului – ținta unui atac cibernetic? Ceban: „Succesul petiției a stârnit reacții”
Full Article 2 minutes read

Platforma pe care Primăria adună semnături contra Guvernului – ținta unui atac cibernetic? Ceban: „Succesul petiției a stârnit reacții”

Platforma petitii.chisinau.md, pe care Primăria Chișinău adună semnături contra Guvernului, a fost ținta unui atac cibernetic organizat. Anunțul a fost făcut de primarul Ion Ceban. Edilul susține că atacul survine într-un moment în care petiția, prin care cere mai mulți bani de la stat, ar avea „succes” – lucru care ar fi „stârnit reacții în anumite cercuri”. Primarul capitalei nu a spus, însă, la cine s-a referit.

Potrivit edilului, atacul cibernetic ar fi avut loc în după-amiaza zilei de astăzi, 26 ianuarie.

„Din informațiile pe care le avem, acest atac provine din Slovacia și a urmărit căderea site-ului prin generarea a peste 2000 de accesări pe minut. Echipa noastră IT a luat imediat măsurile necesare pentru a proteja platforma și a asigura că aceasta rămâne funcțională”, a spus Ceban.

Edilul a dat asigurări că specialiștii din cadrul Primăriei lucrează „pentru a contracara noi atacuri și pentru a menține accesul deschis la petiție pentru toți cei care doresc să contribuie”.

„Observăm că acest atac survine într-un moment în care petiția noastră câștigă un sprijin semnificativ, fapt ce ne face să ne întrebăm despre posibilele motive și surse din spatele acestui atac. Este posibil ca succesul petiției noastre să fi stârnit reacții în anumite cercuri, care sunt deranjate de dorința chișinăuienilor de a avea un cuvânt mai puternic în gestionarea resurselor orașului. Vă încurajăm să rămâneți activi, să distribuiți și să vorbiți despre această situație”, a mai scris Ceban.

De menționat că, la această oră, platforma funcționează în regim normal.

Amintim că Primăria Chișinău a lansat o petiție ce vizează redistribuirea contribuțiilor locale. Propunerea primarului general este ca cel puțin 50% din contribuțiile locuitorilor Chișinăului să rămână în municipiu, și nu doar 13% – așa cum se întâmplă la moment. Municipalitatea susține că o redistribuire echitabilă ar accelera dezvoltarea Chișinăului, facilitând investiții în infrastructură, drumuri, curți de bloc, școli, grădinițe, transport și alte servicii sociale esențiale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: