Podoleak, critici dure la adresa șefului AIEA pentru gestionarea situației de la centrala nucleară Zaporojie: „Este absolut ineficient”
Full Article 3 minutes read

Podoleak, critici dure la adresa șefului AIEA pentru gestionarea situației de la centrala nucleară Zaporojie: „Este absolut ineficient”

Consilierul șefului Biroului prezidențial ucrainean Mihail Podoleak a formulat critici la adresa şefului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) Rafael Rossi. Oficialul s-a arătat nemulțumit de modul în care acesta gestionează situaţia fragilă de la centrala nucleară din Zaporojie, aflată din primele zile ale invaziei sub controlul Rusiei, relatează DPA.

În seara de 4 iulie, în cadrul unei intervenții televizate, Mihail Podoleak a vorbit despre situația din jurul centralei nucleare din Zaporojie. Oficialul s-a re ferit și la activitatea directorului AIEA Rafael Grossi.

„Omul este absolut ineficient în gestionarea riscului-cheie”, a declarat Mihail Podoleak.

AIEA are „pârghii clare de influenţă” asupra Rusiei, a spus Podoleak. Exercitarea de presiuni asupra corporaţiei nucleare de stat Rosatom ar fi putut forţa o retragere a Rusiei şi deminarea uzinei, a argumentat el.

Podoliak a vorbit despre „show-ul unui clovn” şi s-a referit la Grossi ca fiind „acea persoană”.

De menționat că Ucraina avertizează de aproape două săptămâni cu privire la un posibil atac terorist la centrala nucleară.

Rafael Grossi a declarat, pe 4 iulie, că centrala din Zaporojie a pierdut din nou conexiunea cu linia electrică principală externă şi, prin urmare, depinde de o singură sursă recent restaurată care este alimentată de o linie mai puţin puternică.

Singura linie electrică rămasă de 750 de kilovolţi (kV) – din cele patru disponibile înainte de conflict – a fost întreruptă marţi, 4 iulie, ora 01:21, a precizat el.

„Nu s-a ştiut imediat care a fost cauza întreruperii energiei electrice sau cât va dura”, a spus şeful AIEA. De electricitate este nevoie pentru a pompa apa de răcire la uzină, a adăugat el.

„De data aceasta centrala a reuşit să evite o pierdere completă a întregii surse de alimentare externă – ceea ce s-a întâmplat de şapte ori în timpul conflictului -, dar ultima întrerupere a liniei de curent evidenţiază încă o dată situaţia precară a securităţii nucleare la această centrală”, a declarat Grossi.

Atât Moscova, cât şi Kievul s-au acuzat reciproc de pregătirea unui atac iminent asupra centralei nucleare din sudul Ucrainei. Militarii ruşi au amplasat obiecte care semănau cu explozibili pe acoperişurile mai multor reactoare, a declarat Zelenski în discursul său video zilnic din seara de 4 iulie. La rândul său, Moscova a declarat că forţele armate ucrainene plănuiesc un atac asupra reactorului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: