Podoleak, despre incendiul de pe „podul lui Putin”: Este doar începutul
Full Article 4 minutes read

Podoleak, despre incendiul de pe „podul lui Putin”: Este doar începutul

Consilierul președintelui ucrainean, Mihail Podoleak, a reacționat urmare a incendiului care a pus stăpânire în dimineața zilei pe podul din Crimeea de peste strâmtoarea Kerci, supranumit și „Podul lui Putin”. Potrivit consilierului lui Zelenski, acesta este „doar începutul”.

„Crimeea, podul, începutul. Tot ce este ilegal trebuie distrus, tot ce a fost furat trebuie să fie returnat Ucrainei. Tot ceea e este ocupat de Rusia trebuie expulzat”, a scris Mihail Podoleak pe Twitter.

Ministerul Apărării al Ucrainei a comentat și pe Twitter explozia din Crimeea.

„Crucișătorul de rachete Moskova și podul Kerci – două simboluri infame ale puterii ruse în Crimeea ucraineană – au căzut. Ce urmează, ruși?”, a scris Ministerul Apărării.


La rândul său, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Alexei Danilov, a lăsat să se înțeleagă că incendiul de pe podul din Crimeea a fost un „cadou” de ziua lui Putin. Acesta a postat un videoclip cu explozia de pe podul din Kerci. Imaginele video au fost însoțite de melodia „La mulți ani, domnule președinte”, interpretată de Marilyn Monroe, de ziua președintelui american John Kennedy.

Între timp, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că reacția regimului de la Kiev la distrugerea infrastructurii civile demonstrează „caracterul terorist” al acestuia.

***

Precizăm că o explozie a avut loc în dimineața zilei de azi pe podul din Crimeea de peste strâmtoarea Kerci. Serviciul de presă al Căilor Ferate Crimeea a declarat că un rezervor de combustibil a luat foc într-unul dintre trenuri. Publicațiile ruse, care au citat surse din cadrul Comitetului Național Antiterorism, au anunțat că de pe podul din Crimeea ar fi fost aruncat în aer un camion – fapt care ar fi dus la aprinderea a șapte rezervoare de combustibil ale trenului. Ulterior, președintele Parlamentului din Crimeea, Vladimir Konstantinov, a susținut că șoseaua de pe podul Crimeei a fost avariată de „vandalii ucraineni”. Potrivit lui, daunele cauzate vor fi reparate prompt, deoarece nu sunt grave.

***

Podul Crimeei sau „Podul lui Putin”, care leagă partea de vest a Rusiei de Peninsula Crimeea, are o lungime de 19 kilometri, fiind cel mai lung din Europa. Totodată, acesta este singura structură feroviară (în plus de cea rutieră) dintre Rusia și Crimeea, provincia ucraineană anexată ilegal de statul rus în 2014. Construit în numai doi ani, a fost inaugurat cu mare fast în 2018 chiar de către președintele rus, care a traversat construcția la volanul unui camion. În acel moment, Vladimir Putin proclama că este o zi „excepțională, de sărbătoare, istorică”. În anul următor, 2019, el a inaugurat și partea feroviară a podului.

Astăzi, Podul Crimeei este un punct de trecere important pentru logistica militară rusă, permițând ca strâmtoarea Kerci să fie străbătută în mai puțin de o jumătate de oră, scrie Ouest France. Deși încă nu se cunoaște cauza exploziei din dimineața zilei, este cunoscut faptul că, de la începutul invaziei Federației Ruse în Ucraina, podul a devenit un obiectiv militar declarat pentru armata ucraineană, care a amenințat că va bombarda infrastructura. „Dacă am fi avut posibilitatea să facem acest lucru, l-am fi făcut deja. Dacă va exista ocazia, cu siguranță vom face asta”, a declarat în aprilie curent Oleksi Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: