IGSU

Poliția amintește că arderea vegetației este interzisă. Vinovații riscă amenzi până la 350 mii lei

 De la începutul acestui an au fost înregistrate 671 de cazuri de incendii de vegetație, soldate cu pagube esențiale.  Cele mai multe au fost înregistrate în raionul Soroca – 110, urmate de Fălești – 41 și Ungheni – 40, informează Poliția, pe 25 martie.

Oamenii legii reiterează că arderile de vegetație sunt interzise, iar nerespectarea prevederilor legale atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale sau chiar penale.

„Astfel, pentru arderea în câmp deschis a resturilor vegetale de orice proveniență, conform Codului Contravențional al Republicii Moldova puteți fi tras la răspundere în baza art. 115 alin.3 unde se stabilește răspunderea contravențională sub formă de amendă de la 3 000 la 4 500 de lei pentru persoane fizice, iar pentru cele juridice de la 12 000 la 15 000 de lei”, menționează Poliția.

De asemenea, distrugerea sau deteriorarea în proporții mari a masivelor forestiere în urma folosirii imprudente a focului se amendează de la 27 500 până la 47 500 de lei sau  închisoare de până la 3 ani pentru persoane fizice. Cele juridice riscă amenzi de la 100 000 la 200 000 cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.

Codul Penal mai prevede că, distrugerea sau deteriorarea intenționată în proporții ce depășesc  500 de u.c. a masivelor forestiere prin incendiere se pedepsește cu amendă  de la 32 500 la 67 500 de lei, cu muncă neremunerată în folosul  comunității  de la 180 la 240 de ore sau cu închisoare  de la 3 la 7 ani, pentru persoane fizice. Persoanele juridice primesc amendă în mărime de la 200 000 la 350 000 de lei cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.

Pe 24 martie, președinta Maia Sandu a solicitat Parlamentului să introducă în regim de urgență sancțiuni mult mai dure pentru oamenii care se fac vinovați de provocarea incendiilor de vegetație. De asemenea, se cere și privarea de ajutor de stat a agenților economici care se fac responsabili de incendii. Solicitarea a venit, după ce, fiind în drum spre Glodeni, șefa statului a văzut „imagini devastatoare” cu zeci de miriști, pajiști și păduri în flăcări.

„O să avem un proiect de lege înregistrat chiar săptămâna viitoare”, a anunțat astăzi deputatul PAS Dumitru Alaiba pe pagina sa de Facebook.

„De ani de zile se depun eforturi pentru a explica oamenilor că așa NU se face. Că NU e bine să dai foc la câmpie. Nu e bine pentru sol, pentru aer, pentru mediul înconjurător, iar riscul de pagube materiale și pierdere de vieți omenești într-un incendiu necontrolat, este unul semnificativ. O să punem capăt acestei crime împotriva mediului înconjurător”, a continuat Alaiba.

Potrivit deputatului, doar ieri,  în Moldova au avut loc 500 de incendii de vegetație.

 

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Apostolova și Fotescu sar în apărarea Marinei Tauber, plecată din Moldova de 6 luni. Cum (nu) răspund de ce nu se prezintă la ședințele de judecată

La Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani are loc o nouă ședință în dosarul în care deputata Marina Tauber, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, este învinuită de finanțare ilegală a ex-Partidul „ȘOR”. Deputata Reghina Apostolova, prezentă pentru a-și susține colega, s-a declarat revoltată că procurorii cer 13 ani de închisoare pentru aceasta și susține că Tauber nu ar fi comis faptele care i se impută.

Corespondenta NM Corina Malcocean i-a surprins pe deputații Reghina Apostolova și Vadim Fotescu pe holurile instanței. Acesta le-a pus mai multe întrebări în legătură cu Tauber, care lipsește de peste 6 luni din Republica Moldova.

Considerăm că cauza care este fabricată în privința liderilor de opoziție, precum Evghenia Guțul, Marina Tauber, este presiune politică asupra opoziției. Al doilea moment: ne-a revoltat solicitarea Procuraturii că Marinei Tauber trebuie să-i fie dați 13 ani de închisoare pentru încălcări pe care nu le-a comis”, a spus Reghina Apostolova.

Întrebată de ce Tauber nu vine la ședințele de judecată, parlamentara a spus: „Nu sunt avocatul său și n-am discutat acest subiect cu ea – de ce nu frecventează (ședințele de judecată n. r.). Există dreptul omului, conform legii, pentru prezența și absența sa”.

Corespondenta NM a încercat să discute și cu Vadim Fotescu, însă acesta a adoptat un ton defensiv și a refuzat practic să răspundă la întrebări. Acesta a menționat că nu va discuta până nu va exista „presă independentă”.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. La eveniment au fost prezenți inclusiv Apostolova și Fotescu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: