De la începutul acestui an au fost înregistrate 671 de cazuri de incendii de vegetație, soldate cu pagube esențiale. Cele mai multe au fost înregistrate în raionul Soroca – 110, urmate de Fălești – 41 și Ungheni – 40, informează Poliția, pe 25 martie.
Oamenii legii reiterează că arderile de vegetație sunt interzise, iar nerespectarea prevederilor legale atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale sau chiar penale.
„Astfel, pentru arderea în câmp deschis a resturilor vegetale de orice proveniență, conform Codului Contravențional al Republicii Moldova puteți fi tras la răspundere în baza art. 115 alin.3 unde se stabilește răspunderea contravențională sub formă de amendă de la 3 000 la 4 500 de lei pentru persoane fizice, iar pentru cele juridice de la 12 000 la 15 000 de lei”, menționează Poliția.
De asemenea, distrugerea sau deteriorarea în proporții mari a masivelor forestiere în urma folosirii imprudente a focului se amendează de la 27 500 până la 47 500 de lei sau închisoare de până la 3 ani pentru persoane fizice. Cele juridice riscă amenzi de la 100 000 la 200 000 cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.
Codul Penal mai prevede că, distrugerea sau deteriorarea intenționată în proporții ce depășesc 500 de u.c. a masivelor forestiere prin incendiere se pedepsește cu amendă de la 32 500 la 67 500 de lei, cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore sau cu închisoare de la 3 la 7 ani, pentru persoane fizice. Persoanele juridice primesc amendă în mărime de la 200 000 la 350 000 de lei cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.
Pe 24 martie, președinta Maia Sandu a solicitat Parlamentului să introducă în regim de urgență sancțiuni mult mai dure pentru oamenii care se fac vinovați de provocarea incendiilor de vegetație. De asemenea, se cere și privarea de ajutor de stat a agenților economici care se fac responsabili de incendii. Solicitarea a venit, după ce, fiind în drum spre Glodeni, șefa statului a văzut „imagini devastatoare” cu zeci de miriști, pajiști și păduri în flăcări.
„O să avem un proiect de lege înregistrat chiar săptămâna viitoare”, a anunțat astăzi deputatul PAS Dumitru Alaiba pe pagina sa de Facebook.
„De ani de zile se depun eforturi pentru a explica oamenilor că așa NU se face. Că NU e bine să dai foc la câmpie. Nu e bine pentru sol, pentru aer, pentru mediul înconjurător, iar riscul de pagube materiale și pierdere de vieți omenești într-un incendiu necontrolat, este unul semnificativ. O să punem capăt acestei crime împotriva mediului înconjurător”, a continuat Alaiba.
Potrivit deputatului, doar ieri, în Moldova au avut loc 500 de incendii de vegetație.