Popescu a vorbit despre destabilizările provocare de „oligarhii fugari” la reuniunea trilaterală de la București
Full Article 4 minutes read

Popescu a vorbit despre destabilizările provocare de „oligarhii fugari” la reuniunea trilaterală de la București

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a asigurat în cadrul unei conferințe de presă susținută după reuniunea trilaterală a miniștrilor de externe și cei ai apărării ai României, Republicii Moldovei și Ucrainei, care are loc la București, că în pofida tentativelor de destabilizări, Republica Moldova nu este amenințată în plan militar. 

„Astăzi dialogul nostru ia o nouă amploare prin această discuție substanțială pe care am avut-o pe chestiunele de securitate și apărare. Situația regională existentă afectată, dominată și cauzată de agresiunea brutală a Federației Ruse contra Ucrainei a pus în evidență și mai mult importanța regiunii Mării Negre. În acest context regional dramatic, Republica Moldova este alături de Ucraina în rezistența împotriva acestei agresiuni”, a declarat Nicu Popescu.

În cadrul reuniunii trilaterale Republica Moldova a reinterat poziția noastră consecventă privind susținerea suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei în hotarele internațional recunoscute.

„Republica Moldova condamnă ferm războiul neprovocat și nejustificat declanșat de Federația Rusă contra Ucrainei. Considerăm că toate crimele de agresiune și atrocitățile comise pe teritoriul Ucrainei trebuie să fie investigate, iar persoanele implicate să fie trase la răspundere în conformitate cu toate prevederile dreptului internațional. Acest război a afecatat dramatic întregul continent european, a afectat și Republica Moldova. Impactul negativ al acestui război este resimțit de fiecare cetățean, în absolut fiecare domeniu, atât în plan economic, energetic, social și umanitar. Fiecare cetățean al Republicii Moldova este afectat negativ în de agresiunea Rusiei contra Ucrainei. În același timp, am vorbit și de faptul că Republica Moldova continuă să fie o țintă pentru acțiunile și tentativele hibride de destabilizare de către oligarhii fugari în cooperare și coordonare cu Federația Rusă”, a zis ministrul de Externe.

Totodată, vicepremierul a discutat în cadrul întrevederii și despre importanța rutelor de transport și a infrastructurii comerciale în regiunea Mării Negre, o regiune foarte importantă pentru securitatea alimentară globală.

„Suntem cu toții în deplin acord că trebuie să facem tot posibilul pentru a facilita în continuare exporturile de produse alimentare și cereale pe piețile globale”, a spus Popescu.

De asemenea, ministrul de Externe a subliniat faptul că Republica Moldova nu este amenințată în plan militar.

„Acest lucru ne permite nouă în Republica Moldova să menținem pacea și stabilitatea. Cu această ocazie țin să exprim gratitudinea fiecărui cetățean al Republicii Moldova pentru faptul că astăzi Ucraina ne apără de riscurile de destabilizare și agresiune”, a precizat el.

Mai mult, vicepremierul a vorbit și despre calea noastră de aderare la Uniunea Europeană.

„Chiar în aceste zile Republica Moldova pregătește contribuția țării noastre pentru raportul Comisiei Europene, care va fi publicat în luna octombrie, privind progresele noastre pe calea aderării la Uniunea Europeană. Am avut o discuție și cu prietenii noștri din Ucraina, care sunt angajați în același exercițiu. Obiectivul nostru este ca spre sfârșitul anului curent, Republica Moldova va primi un semnal prin care UE va declara disponibilitatea de deschiderea a negocierilor de aderare la UE”, a adăugat Popescu.

La fel, s-a discutat și despre organizarea de către țara noastră a Summit-ului Comunității Politice Europene  pe 1 iunie 2023.

Amintim că în perioada 12-13 aprilie, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, alături de ministrul apărării Anatolie Nosatîi, participă la reuniunea trilaterală a miniștrilor de externe și cei ai apărării ai României, Republicii Moldovei și Ucrainei, care va avea loc la București.

De asemenea, vicepremierul Nicu Popescu a avut întrevederi bilaterale cu omologul său român, Bogdan Aurescu, dar și cu cel ucrainean, Dmytro Kuleba. În acest context, vicepremierul Nicu Popescu va participa și la un panel de discuții din cadrul Conferinței pentru Securitate la Marea Neagră. Oficialul moldovean va avea întrevederi și cu alți demnitari români.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: