Popșoi: Moldova s-a aliniat la peste 80% din sancțiunile impuse de UE împotriva Rusiei
Full Article 2 minutes read

Popșoi: Moldova s-a aliniat la peste 80% din sancțiunile impuse de UE împotriva Rusiei

Republica Moldova s-a aliniat, până în prezent, la peste 80 la sută din sancțiunile impuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei, în contextul războiului declanșat de Moscova în țara vecină, Ucraina. Declarația a fost făcută de ministrul de Externe, Nicu Popescu, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR Moldova. Oficialul susține că țara noastră va continua demersurile pentru a se alinia cu partenerii europeni împotriva Federației Ruse.

Întrebat care este rata de aliniere a Republicii Moldova la sancțiunile europene împotriva Federației Ruse, Mihai Popșoi a declarat că acestea au depășit 80 la sută – cifră care ar fi crescut în ultima perioadă.

„Dacă îmi aduc bine aminte, peste 80%. A fost mult mai mică, în ultima perioadă a avansat și vom continua aceste demersuri pentru a ne alinia cu partenerii noștri europeni”, a declarat Popșoi.

Amintim că, în octombrie 2023, ex-ministrul de Externe Nicu Popescu declara că Moldova s-a aliniat la patru din cele șase pachete de sancțiuni impuse de Uniunea Europeană împotriva Federației Ruse. Popescu susținea atunci că, până a fi aprobate, „toate sancțiunile au fost analizate prin prisma impactului asupra țării”.

De menționat că UE a impus sancțiuni masive și fără precedent împotriva Rusiei, ca răspuns la războiul de agresiune împotriva Ucrainei declanșat la 24 februarie 2022 și la anexarea ilegală a regiunilor Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson din Ucraina. Acestea se adaugă măsurilor impuse Rusiei încă din 2014, ca urmare a anexării Crimeei și a nepunerii în aplicare a acordurilor de la Minsk. Sancțiunile includ măsuri restrictive specifice (sancțiuni individuale), sancțiuni economice și măsuri privind vizele.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: