Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat că, în cazul în care Gazprom va întrerupe livrările de gaze către regiunea transnistreană, Chișinăul va asigura furnizarea acestora, însă nu gratuit. „Și pe malul drept, și pe malul stâng sunt aceiași cetățeni”, a afirmat oficialul, subliniind că nu se va face nicio diferență între cele două maluri ale Nistrului și că locuitorii din Transnistria vor plăti același preț pentru gaze. De asemenea, vicepremierul a adăugat că Guvernul ar putea acorda compensații pentru locuitorii regiunii în cazul unui astfel de scenariu.
La emisiunea „Novaya Nedelea” de la TV8, Serebrian a spus că dacă Gazprom va sista livrările către regiunea transnistreană, Chișinăul va furniza gaz Transnistriei „dar nu gratis”.
„Și pe malul drept, și pe malul stâng sunt aceiași cetățeni, noi nu facem o diferență care și pe ce parte a Nistrului trăiește. De aceea da, vor achita toți. Compensații vor fi, posibil, eu nu spun că acum deja e decis, dar posibil vor fi compensații, același ca și pe malul drept. Vor achita obligatoriu toți, același preț va fi”, a comunicat Serebrian.
Întrebat dacă, în cazul în care Gazprom va întrerupe livrările către regiunea transnistreană, ar putea fi acordat un preț mai mic la gaze Transnistriei, oficialul a declarat: „Nu noi am creat această problemă. Aceasta toți trebuie să înțeleagă, în primul rând cetățenii noștri din stânga Nistrului pe care desigur Guvernul Republicii Moldova va încerca să-i ajute. Timpul nu este ușor și pentru locuitorii malului drept. Noi trebuie să-i ajutăm pe toți. (…) Închipuiți-vă, dacă vom oferi mai multe compensații pentru locuitorii, cetățenii Republicii Moldova – da, de exemplu pentru cei din Grigoriopol sau Camenca, atunci locuitorii din Căușeni vor întreba de ce noi… noi plătim impozitele. (…) Desigur că noi vom ajuta, desigur că va fi ajutor umanitar, desigur că vom face tot posibilul pentru și diferite organizații internaționale să contribuie, dar mai mult decât aceasta nu putem face”.
Potrivit lui Serebrian, în cazul scenariului că Gazprom va întrerupe livrările de gaze și Guvernul va achita compensații regiunii, locuitorii Transnistriei fie vor trebui să vină pe malul drept al Nistrului pentru a primi banii, fie se vor găsi alte modalități.
„În acest fel, de facto, Rusia se dezice de Transnistria”, a adăugat Serebrian.
Oficialul a mai spus că, în prezent, pe malul stâng al Nistrului locuiesc 342 de mii de persoane și că majoritatea dintre aceștia sunt conectați la gaz. „Chiar și satele sunt gazificate”, a menționat Serebrian.
„Eu sper foarte mult că noi la această situație nu vom ajunge”, a declarat vicepremierul pentru Reintegrare cu referire la scenariul că Gazprom va întrerupe livrările de gaze către regiunea transnistreană.
***
În octombrie 2021, Gazprom și Moldovagaz au semnat un contract, cu o durată de cinci ani, pentru furnizarea a 3,3 miliarde de metri cubi de gaze anual. Aceste volume urmau a fi distribuite pentru consumul malului drept și cel stâng al Nistrului, însă, la sfârșitul anului 2022, concernul rusesc a redus la jumătate cantitatea de gaze naturale furnizată Republicii Moldova. În prezent, aproximativ 5,7 milioane de metri cubi gaz tranzitează zilnic Ucraina din Rusia, fiind livrat în regiunea transnistreană. Cantitatea necesară de gaze naturale pentru consumul malului drept al Nistrului este procurată de pe piața europeană.
Gazul rusesc livrat în Europa, inclusiv cel pentru regiunea transnistreană, tranzitează teritoriul ucrainean, iar contractul de tranzit dintre Federația Rusă și Ucraina va expira la 1 ianuarie 2025. Kievul a declarat, în repetate rânduri, că nu intenționează să prelungească contractul respectiv, motivul fiind invazia Rusiei pe scară largă asupra Ucrainei, care a început în februarie 2022. Cu toate acestea, autoritățile ucrainene au menționat anterior că tranzitul de gaz rusesc către UE poate fi păstrat dacă un consorțiu sau una dintre țările-membre ale Uniunii Europene va „acționa ca agent de tranzit pentru propriile sale gaze” din Federația Rusă.
Pe 20 noiembrie 2024, ministrul Energiei Victor Parlicov a anunțat că a fost invitat de Gazprom la discuții, la Sankt-Petersburg. Subiectul prioritar al discuțiilor, a comunicat Parlicov, va fi furnizarea de gaze naturale către regiunea transnistreană de la 1 ianuarie 2025. Detalii AICI.
Tot pe 20 noiembrie, premierul Dorin Recean a declarat că la întrevederea de la Sankt-Petersburg „vor fi negocieri în ceea ce privește cum asigurăm fluxul de gaze naturale către regiunea transnistreană” și a adăugat că livrările sunt importante inclusiv pentru cetățenii care locuiesc pe malul drept al Nistrului „pentru că asta ne asigură cel mai mic tarif la energia electrică”. Detalii AICI.
Pe 25 noiembrie a avut loc întrevederea dintre ministrul Victor Parlicov și președintele Gazprom Alexei Miller. Pe 27 noiembrie, Parlicov a spus că Gazprom leagă subiectul livrărilor de gaze pentru malul stâng al Nistrului, prin rută alternativă – prin Turcia, de subiectul achitării pretinsei datorii aferente malului drept. „Ei cumva spun că dacă nu va fi progres pe acele datorii, atunci noi încă vom lua în considerare ce este posibil, ce nu-i posibil pe ruta alternativă, cât vom livra, cum vom livra”, a relatat Parlicov. Ministrul a mai spus că Gazprom urmează să transmită o decizie la acest subiect. „Eu cred că scenariul realist este că vor fi limitate volumele de gaze pentru malul stâng”, a adăugat el. În același timp, Parlicov a spus că „toată lumea trebuie să înțeleagă că scenariul unei crize pe malul stâng este foarte realist” și că „dacă nu se va livra deloc gaz, regiunea transnistreană intră în colaps”. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!