Ilegalitățile din supermarket-uri vor fi examinate în lipsa unor sesizări? Radu Marian: Furnizorii nu depun plângeri pentru că se tem
Full Article 3 minutes read

Ilegalitățile din supermarket-uri vor fi examinate în lipsa unor sesizări? Radu Marian: Furnizorii nu depun plângeri pentru că se tem

Deputatul PAS Radu Marian, președinte al Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, a anunțat că va fi modificat cadrul legal, astfel încât Consiliul Concurenței să poată demara investigații din oficiu atunci când apar suspiciuni în privința practicilor comerciale neloiale în supermarket-uri. Măsura, potrivit oficialului, este necesară întrucât furnizorii de produse nu denunță practicile abuzive din frica de a pierde posibilitatea să-și vândă mărfurile în supermarket-uri.

Recent în Parlament au fost audiați reprezentanții celor mai mari 3 lanțuri de supermarketuri din țară, a câtorva furnizori de produse alimentare și a instituțiilor de stat relevante.

Radu Marian a anunțat că cea mai arzătoare problemă invocată de furnizorii prezenți la audieri a fost aplicarea reducerilor comerciale exagerate de către unii comercianți, de peste 40%, ceea ce duce la faptul că furnizorii în cauză nu crează profit sau mai rău, își vând produsele sub cost.

Potrivit deputatului, reprezentanții lanțurilor de supermarket-uri s-au apărat spunând că reducerile comerciale le permit să ofere prețuri mai mici la consumatorul final și dacă aceste reduceri comerciale ar fi plafonate, asta s-ar răsfrânge negativ asupra prețurilor.

Consiliul Concurenței, instituția responsabilă de sancționa practicile comerciale neloiale, nu a primit nicio plângere, la fel cum nu a primit nici Ministerul Economiei, de când noua lege a intrat în vigoare în ianuarie 2023. Furnizorii spun că nu depun plângeri pentru că se tem să nu-și piardă locul pe raft în magazine, iar mulți din ei probabil nu știu că au dreptul să depună astfel de sesizări. Vreau să încurajez pe această cale agenții economici să depună sesizări, dacă ei vor ca instituțiile de stat să-i ajute”, a scris parlamentarul pe canalul său de Telegram.

În acest context, Radu Marian a declarat că vor fi operate modificări la cadrul legal pentru ca acesta să permită Consiliului Concurenței să demareze anchete chiar și în lipsa unei sesizări.

În aceste condiții, ca măsură imediată urmare a acestor audieri, vom modifica procedurile, astfel încât Consiliul Concurenței să poată să înceapă din oficiu investigații(fără să fie necesară o plângere/sesizare) în momentul în care apar suspiciuni și informații operative de aplicare a practicilor comerciale neloiale în lanțurile de supermarketuri”, a spus el.

Parlametarul a menționat că a solicitat de la Ministerul Economiei ca până la 1 martie 2024, să fie lansat un program național de promovare a produselor alimentare autohtone. La fel, acesta a solicitat Ministerului să înceapă un exercițiu de informare a furnizorilor cu privire la modul în care legea îi poate proteja. Parlamentul este gata să susțină orice măsuri în această direcție.

***

Precizăm că atât vinderea produselor alimentare sub costul de producție, cât și refuzul fără motiv de a plasa pe raft produsele alimentare furnizate de întreprinderile mici și mijlocii sunt practici comerciale interzise de lege. Acestea, dar și alte 20 de practici, au fost interzise prin lege și sunt în aplicare începând cu ianuarie a acestui an.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: