Pragul de validare a fost atins. Peste 34% dintre alegători și-au exercitat dreptul la vot
Full Article 2 minutes read

Pragul de validare a fost atins. Peste 34% dintre alegători și-au exercitat dreptul la vot

Peste 34% din moldoveni s-au prezentat până la această oră la secțiile de votare. Asta înseamnă că alegerile pot fi considerate validate, dacă Comisia Electorală Centrală (CEC) nu va constata încălcări grave.

Potrivit datelor CEC, până la ora 16:30 au votat circa 34% dintre cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot, adică peste 963 de mii de cetățeni.

Potrivit Codului Electoral, pentru validarea alegerilor, este nevoie de prezența la urne a cel puţin o treime din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale.

În cazul în care prezența ar fi fost mai mică, scrutinul urma să fie declarat nevalabil și repetat peste două săptămâni, cu participarea acelorași candidați.

Dacă unul din cei 8 candidați înscriși în cursă va obține 50 plus unul din voturi, va fi ales președinte din primul tur. Dacă, însă, niciunul dintre candidați nu va obține peste acest scor, atunci se va organiza un al doilea tur de scrutin, peste două săptămâni, cu participarea primilor doi candidați clasați în primul tur.

***

Amintim că pe 1 noiembrie în Republica Moldova se desfășoară alegerile prezidențiale. În listele electorale sunt incluși 2,8 milioane de cetățeni cu drept de vot. Pentru validarea scrutinului este necesar să  participe nu mai puțin de 1/3 din alegători, adică circa 1 mln de oameni.

Alegătorii pot vota pentru unul dintre cei 8 candidați înscriși în cursa electorală: Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Igor Dodon, Violeta Ivanov, Maia Sandu, Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: