Precizările MAEIE privind asistența oferită de UE pentru consolidarea capacității Armatei Naționale
Full Article 2 minutes read

Precizările MAEIE privind asistența oferită de UE pentru consolidarea capacității Armatei Naționale

În domeniul apărării, Republica Moldova beneficiază de asistență din partea Uniunii Europene prin intermediul Instrumentului european pentru pace (European Pace Facility). Asistența respectivă nu vizează și nu se referă la armament letal. Precizarea vine de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).

Activitățile pentru anul 2021 au inclus consolidarea capacităților medicale ale Armatei Naționale și sporirea capacităților geniștilor moldoveni cu un suport în valoare de 7 milioane euro. Pentru următoarea perioadă au fost identificate 6 domenii de interes: logistică militară, mobilitate, comandă și control, apărarea cibernetică, capacități de monitorizare a situației și comunicații tactice”, specifică MAEIE.

Republica Moldova și Uniunea Europeană continuă cooperarea în vederea sporirii rezilienței și modernizării sectorului de apărare.

Remarca MEIE vine după ce pe 4 mai președintele Consiliului Europei, Charles Michel a declarat într-o conferință comună susținută cu președinta Maia Sandu că Uniunea Europeană va continua să susțină Moldova, iar de această dată va oferi suport militar suplimentar țării noastre, pentru a putea face față situației de incertitudine de securitate în regiune.

Astăzi, am discutat cum putem să oferim mai mult sprijin militar, mai multe activități de consolidare a capacităților militare în Republica Moldova. Bineînțeles că eu nu voi vorbi despre detaliile acestei decizii”, a spus oficialul european.

La scurt timp, fostul șef de stat, socialistul Igor Dodon a criticat această decizie, menționând că „Moldova are nevoie de mijloace financiare pentru investiții în economie, drumuri, infrastructura socială, medicină și educație, nu de arme”.

Birocrații europeni ne propun să ne înarmeze. Pentru ce? Pentru ca tinerii noștri să moară pe câmpul de luptă, urmând interesele Uniunii Europene și ale NATO? Mulțumim pentru „ajutor” și pentru „sfaturi prețioase”, partenerilor de la Vest”, declară Dodon.

Acesta a reiterat că țara noastră este neutră și vrea pace.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: