army.md/imagine simbol

Predați vehiculele în caz de mobilizare. Precizările Ministerului Apărării despre un document ajuns pe internet

În spațiul public a apărut documente ale Ministerului Apărării din care reiese că întreprinderile din Republica Moldova trebuie să predea vehiculele și piesele de schimb pe care le dețin în cazul în care în țară va fi declarată mobilizare militară. Contactată de NM, reprezentanta Ministerului Apărării Alla Diaconu a confirmat veridicitatea documentelor, explicând faptul că statul, conform legislației în vigoare, duce evidența resurselor tehnico-materiale din dotarea întreprinderilor, care ar putea fi rechiziționate. Alla Diaconu a precizat faptul că companiile din țara noastră sunt obligate să trimită anual centrelor militare şi serviciilor de mobilizare a economiei, date despre existența și starea bunurilor rechiziționabile. 

Pe 27 februarie, un canal de Telegram a publicat imagini cu un ordin trimis unei întreprinderi autohtone de Ministerul Apărării. Din documente reiese că, în cazul în care va fi anunțată mobilizare, compania trebuie să predea toate vehiculele și piesele de schimb de care dispun armatei. Bunurile trebuie predate în cel târziu două ore de la anunțarea mobilizării.

Telegram
Telegram
Telegram

NM a contactat-o pentru un comentariu cu referire la documenetele apărute pe online pe purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării Alla Diaconu.

Reprezentanta ministerului a declarat că Centrele Militar-Teritoriale (CMT), în conformitate cu legislația, țin evidența mijloacelor de transport aflate la gestiunea agenților economici și instituțiilor publice. În scopul actualizării informației referitoare la tehnica menționată CMT solicită de la agenții economici și instituțiile publice informația cu privire la lista resurselor tehnico-materiale din dotarea acestora, ce ar putea fi rechiziționate (prin înmânarea ordinelor de predare).

Ministerul Apărării informează că măsura respectivă este întreprinsă în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 77 din 31.01.2001 pentru aprobarea Regulamentului privind activitatea administrativ-militară și efectivul-limită al organelor administrativ-militare, dar și în scopul actualizării bazei de date a CMT-urilor. Pentru stabilirea cantităţilor de bunuri ce pot fi rechiziţionate, în condiţiile Legii nr.1384-XV din 11 octombrie 2002 cu privire la rechizițiile de bunuri și prestările de serviciu în interes public, agenţii economici, instituţiile publice sunt obligate să transmită în fiecare an, până la finele primului trimestru, centrelor militare şi serviciilor de mobilizare a economiei, date privind existenţa şi starea bunurilor rechiziţionabile, conform fişelor de evidenţă.
Menționăm că acțiunea se efectuează anual”, a menționat Diaconu.

În acest context, Ministerul Apărării a îndemnat agenții economici, instituțiile publice și cetățenii să nu speculeze pe marginea subiectului respectiv.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

РБК

Putin a semnat un decret pentru combaterea cuvintelor străine: „Amenințare la adresa limbii ruse”

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat un decret privind aprobarea principiilor politicii lingvistice de stat. În document, utilizarea cuvintelor împrumutate din alte limbi este indicată drept una dintre amenințările la adresa limbii ruse, care susține „comunitatea cultural-civilizațională unitară a Lumii Ruse”, potrivit The Moscow Times.

În special, decretul menționează ca risc „utilizarea nejustificată în comunicarea oficială a cuvintelor străine care au echivalente uzuale în limba rusă, precum și a termenilor străini care nu apar în dicționarele normative”. Autoritățile intenționează astfel să reducă folosirea cuvintelor din alte limbi în discursul oficial.

În cadrul acestei politici lingvistice, Kremlinul plănuiește să promoveze limba rusă, pe care o cataloghează „o comoară națională a Rusiei și o bază a statalității ruse”, ca mijloc de comunicare între etnii în spațiul post-sovietic și să-i crească popularitatea în străinătate.

Totodată, documentul prevede crearea unei serii unificate de manuale școlare pentru limbile popoarelor Rusiei și o metodologie unificată de predare. În tastatura chirilică va fi alocat un spațiu special pentru literele limbilor naționale.

În iunie, Duma de Stat a adoptat o lege care restricționează folosirea cuvintelor străine în spațiul public, un pas descris drept „protecția limbii ruse de excesul de împrumuturi”. Legea impune limite în utilizarea cuvintelor străine pe afișe, etichete, reclame și în denumirile complexelor rezidențiale.

Tot în iunie, Putin a cerut renunțarea „consecventă la împrumuturile vulgare și mecanice din alte limbi, care nu îmbogățesc, ci murdăresc și denaturează limba rusă”. El a subliniat necesitatea folosirii alfabetului chirilic în spațiul public, în locul unui „amestec” de litere latine și alte simboluri.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: