Pregătiți să ia locul guvernului Chicu. Platforma DA a prezentat prioritățile „noului executiv”
Full Article 2 minutes read

Pregătiți să ia locul guvernului Chicu. Platforma DA a prezentat prioritățile „noului executiv”

Conducerea Partidului Platforma Demnitate și Adevăr a prezentat astăzi, 23 iunie, 15 măsuri prioritare ale „noului guvern” pentru primele o sută de zile. Măsurile au fost anunțate în pofida faptului că guvernul condus de Ion Chicu nu a fost demis și continuă să își exercite atribuțiile.

Potrivit președintelui Platformei DA, Andrei Năstase, formațiunea își propune să diminuneze radical rata de letalitate (COVID-19), stoparea răspândirii infecției, precum și recuperarea pacienților spitalizați, întărirea capacităților de izolare a focarelor de infecție. Platforma DA propune, de asemenea, măsuri de protecție, promovare și stimulare a personalului medical, inclusiv crearea Colegiului Medicilor. Printre priorități se numără și crearea capacităților de prevenire și gestionare a crizei; crearea unor amenzi adecvate în mod uniform față de toți cetățenii, inclusiv demnitari.

Reprezentanții Platformei DA optează pentru separarea Ministerului Sănătății de Ministerul Protecției Sociale. De asemenea, propun reorganizarea sistemului serviciului de stat de supraveghere a sănătății publice, precum și crearea Centrului Național de control a Maladiilor și Institutul Național de Sănătate Publică.

În domeniul economiei, sunt propuse măsuri de acoperire parțială a pierderilor suferite de întreprinderile mici și mijlocii în timpul crizei. Un alt obiectiv anunțat este deblocarea situației cu eliberarea certificatelor de forța majoră pentru persoanele fizice și juridice, care au suferit în urma restricțiilor pandemice de activitate.

Reprezentanții Platformei DA își asumă să stimuleze producătorii autohtoni. În opinia lor, este necesară rectificarea bugetului prin reducerea maximală a tuturor cheltuielilor, care nu sunt urgente. Printre priorități se mai numără și asigurarea predictibilității în agricultură, adoptarea vacanțelor de plată ori scutirii de la plata a unor impozite pentru agricultorii afectați de calamitățile naturale în 2020. De asemenea, este vorba despre examinarea posibilității compensării unor cheltuieli pentru procurarea seminței de grâu și orz, precum și elaborarea unei strategii de utilizare eficientă a resurselor acvatice în scopul irigării.

Precizăm că Platforma DA a criticat în repetate rânduri activitatea actualului guvern și a anunțat că este gata să-și asume un nou executiv. Anterior, liderul Platformei DA a precizat că sunt cel puțin trei candidaturi la funcția de premier. Alexandr Slusari a confirmat că este vorba despre el, deputatul Igor Munteanu și președintele formațiunii, Andrei Năstase.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: