facebook/Andrei Năstase

Pregătiți să ia locul guvernului Chicu. Platforma DA a prezentat prioritățile „noului executiv”

Conducerea Partidului Platforma Demnitate și Adevăr a prezentat astăzi, 23 iunie, 15 măsuri prioritare ale „noului guvern” pentru primele o sută de zile. Măsurile au fost anunțate în pofida faptului că guvernul condus de Ion Chicu nu a fost demis și continuă să își exercite atribuțiile.

Potrivit președintelui Platformei DA, Andrei Năstase, formațiunea își propune să diminuneze radical rata de letalitate (COVID-19), stoparea răspândirii infecției, precum și recuperarea pacienților spitalizați, întărirea capacităților de izolare a focarelor de infecție. Platforma DA propune, de asemenea, măsuri de protecție, promovare și stimulare a personalului medical, inclusiv crearea Colegiului Medicilor. Printre priorități se numără și crearea capacităților de prevenire și gestionare a crizei; crearea unor amenzi adecvate în mod uniform față de toți cetățenii, inclusiv demnitari.

Reprezentanții Platformei DA optează pentru separarea Ministerului Sănătății de Ministerul Protecției Sociale. De asemenea, propun reorganizarea sistemului serviciului de stat de supraveghere a sănătății publice, precum și crearea Centrului Național de control a Maladiilor și Institutul Național de Sănătate Publică.

În domeniul economiei, sunt propuse măsuri de acoperire parțială a pierderilor suferite de întreprinderile mici și mijlocii în timpul crizei. Un alt obiectiv anunțat este deblocarea situației cu eliberarea certificatelor de forța majoră pentru persoanele fizice și juridice, care au suferit în urma restricțiilor pandemice de activitate.

Reprezentanții Platformei DA își asumă să stimuleze producătorii autohtoni. În opinia lor, este necesară rectificarea bugetului prin reducerea maximală a tuturor cheltuielilor, care nu sunt urgente. Printre priorități se mai numără și asigurarea predictibilității în agricultură, adoptarea vacanțelor de plată ori scutirii de la plata a unor impozite pentru agricultorii afectați de calamitățile naturale în 2020. De asemenea, este vorba despre examinarea posibilității compensării unor cheltuieli pentru procurarea seminței de grâu și orz, precum și elaborarea unei strategii de utilizare eficientă a resurselor acvatice în scopul irigării.

Precizăm că Platforma DA a criticat în repetate rânduri activitatea actualului guvern și a anunțat că este gata să-și asume un nou executiv. Anterior, liderul Platformei DA a precizat că sunt cel puțin trei candidaturi la funcția de premier. Alexandr Slusari a confirmat că este vorba despre el, deputatul Igor Munteanu și președintele formațiunii, Andrei Năstase.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: