Premier Energy îl contrazice pe Ceban: Nu va fi afectată funcționarea apeductului, canalizării și agentului termic
Full Article 3 minutes read

Premier Energy îl contrazice pe Ceban: Nu va fi afectată funcționarea apeductului, canalizării și agentului termic

Întreprinderea Premier Energy a publicat o declarație prin care face precizări față de anunțul primarului de Chișinău Ion Ceban. Compania a menționat că nu va fi afectată funcționarea apeductului, canalizării și agentului termic.

Reieșind din faptul că situația privind stingerea datoriei pentru energia electrică consumată la locurile de consum aflate în gestiunea SA „Apă-Canal Chișinău” nu a suferit schimbări esențiale în sensul soluționării ei și nu au fost propuse soluții reale de plată, compania ÎCS „Premier Energy” a notificat furnizorul de apă despre faptul că se vede nevoită să recurgă pe 2 februarie, 2023, la dreptul său legal de a deconecta instalațiile de utilizare a energiei electrice, pentru a nu admite creșterea în continuare a datoriei.

Precizăm că la ziua de azi aceasta constituie suma de 68,6 milioane de lei, ce include și facturi cu termenul de plată expirat, neachitate încă din luna noiembrie, 2022”, se arată în declarație.

Dat fiind faptul, că achitările efectuate în ultima perioadă de către SA „Apă-Canal Chișinău” nu acoperă în totalitate nici consumul zilnic de energie electrică, Premier Eneergy subliniază că se conturează o perspectivă negativă de creștere esențială a datoriei totale, odată cu emiterea facturilor în luna februarie.

Premier Energy precizează că ambele locuri de consum al energiei electrice preconizate a fi deconectate astăzi vizează doar blocul administrativ al SA „Apă-Canal Chișinău”, nefiind afectat în niciun mod procesul tehnologic de funcționare a sistemelor de apeduct, canalizare și furnizare a agentului termic”, a subliniat compania.

Totodată furnizorul de energie electrică își exprimă speranța că SA „Apă-Canal Chișinău” va găsi în termeni cât mai restrânși soluții eficiente pentru soluționarea problemei stingerii datoriei și a achitării integrale la timp a facturilor curente, pentru depășirea actualei situații dificile ce vizează ambele părți.

Amintim că primarul Ion Ceban a îndemnat chișinăuienii să facă rezerve de apă, întrucât în jurul orei 18:00 ar urma să apară probleme cu furnizarea.

***

Amintim că datoria Apă-Canal față de Premier Energy se ridică la circa 70 mln de lei. Primarul Ion Ceban a cerut de mai multe ori Guvernului achitarea datoriei „Apă-Canal”. Premierul Natalia Gavrilița a declarat că problema este responsabilitatea primăriei și a adăugat că va avea loc o inspecție financiară, pentru a vedea cauza acumulării datoriilor.

De menționat că, pe 11 ianuarie,  Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică (ANRE) a majorat tarifele. Consumatorii casnici achită pentru apă și canalizare un tarif în mărime de 15,30 lei/m3 (+4,61 lei/m3 față de tariful în vigoare).

Anterior, locuitorii capitalei achitau pentru serviciile de apă 8 lei și 65 de bani, iar pentru cele de canalizare 2 lei și 4 bani.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: