Andrei Mardari / NewsMaker

UPDATE „Faceți rezerve de apă”. Ceban susține că Apă-Canal a fost deconectat de la energia electrică

Primarul capitalei Ion Ceban a lansat un apel către locuitorii capitalei și i-a îndemnat să facă rezerve de apă. Potrivit edilului, apa de la robinete va fi disponibilă încă 6-7 ore, până când sistemul de aprovizionare va avea de suferit.

UPDATE Premier Energy îl contrazice pe Ion Ceban:

  • Premier Energy precizează că ambele locuri de consum al energiei electrice preconizate a fi deconectate astăzi vizează doar blocul administrativ al SA „Apă-Canal Chișinău”, nefiind afectat în niciun mod procesul tehnologic de funcționare a sistemelor de apeduct, canalizare și furnizare a agentului termic.

Ion Ceban a anunțat că întreprinderea Apă-Canal a fost deconectată, pe 2 februarie, de la energia electrică.

„Vreau să mă adresez acum locuitorilor mun. Chișinău, agenților economici, celor care sunt beneficiari ai serviciului de apă și canalizare Apă Canal. Îmi pare rău să vă aduc la cunoștință că, în acest moment, Apă-Canal Chișinău este deconectat de la energia electrică. Am înțeles că de dimineață au primit indicații de la Spînu și Gavriliță să deconecteze. Asta înseamnă că în cel mult 6-7 ore, dacă se întâmplă, sistemul de aprovizionare cu apă va avea de suferit enorm”, a declarat Ceban.

Edilul a îndemnat locuitorii Chișinăului să facă rezerve de apă „pentru că în cel mult 6-7 ore pot să existe probleme semnificative. Atâta timp cât sistemul hidraulic funcționează, atâta timp vom avea apă în mun. Chișinău. Faceți, vă rog, rezerve de apă”, a conchis Ceban.

NM a solicitat un comentariu din partea guvernului cu privire la acuzațiile lui Ion Ceban. De menționat că Premier Energy nu a comentat deocamdată situația.

UPDATE Ion Ceban a publicat imagini video în care sunt văzuți câțiva muncitori ai Premier Energy operează deconectările.

Amintim că datoria Apă-Canal față de Premier Energy se ridică la circa 70 mln de lei. Primarul Ion Ceban a cerut de mai multe ori Guvernului achitarea datoriei „Apă-Canal”. Premierul Natalia Gavrilița a declarat că problema este responsabilitatea primăriei și a adăugat că va avea loc o inspecție financiară, pentru a vedea cauza acumulării datoriilor.

De menționat că, pe 11 ianuarie,  Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică (ANRE) a majorat tarifele. Consumatorii casnici achită pentru apă și canalizare un tarif în mărime de 15,30 lei/m3 (+4,61 lei/m3 față de tariful în vigoare).

Anterior, locuitorii capitalei achitau pentru serviciile de apă 8 lei și 65 de bani, iar pentru cele de canalizare 2 lei și 4 bani.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Cel puțin 7 partide riscă să nu poată participa la parlamentare? CEC: cazurile sunt în instanță

Secretara Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dana Munteanu, a declarat că instituția electorală poate solicita atât suspendarea activității politice a unui partid, cât și radierea acestuia din registrul partidelor politice, în cazul încălcării legislației privind finanțarea partidelor. „Sunt examinate chiar acum în instanță cel puțin șapte cazuri de acest tip”, a comunicat reprezentanta CEC, adăugând că „deja către următoarele alegeri o să vedem care a fost finalitatea acestor dosare”. 

La emisiunea „În context” de la Moldova 1, secretara CEC a vorbit despre scrutinele anterioare, menționând că, la alegerile prezidențiale și referendumul din 2024, printre persoanele implicate în acte de corupție s-au numărat și 82 de funcționari electorali, dintre care 38 sunt din Găgăuzia.

Totodată, secretara CEC a spus că, la scrutinul din toamna anului trecut, „dacă să ne referim la concurenți, am avut o situație fără precedent”. „Am avut un bloc politic, așa-numit bloc politic. Asta în condițiile în care legislația Republicii Moldova, și aici mă refer la codul electoral, se referea doar la un bloc electoral. Blocul politic respectiv a făcut campanie pe întreagă durată a perioadei electorale, a făcut campanie neavând nicio calitate înregistrată. Urmare a acestei practici, într-adevăr ne învățăm și noi din mers, legislatorul din Republica Moldova a dat noțiunea de bloc electoral camuflat și o să avem acum o posibilitate ca să sancționăm un pic mai dur sau să intervenim mai rapid în toate aceste situații în care anumite entități politice desfășoară activități politice de campanie electorală fără a avea o anumită calitate în partea ce ține de alegeri, fie de concurent, fie de participant”, a declarat secretara Comisiei pe 7 iulie.

Ulterior, prezentatorul TV a întrebat-o pe secretara instituției electorale dacă CEC a folosit mecanismul prin care poate solicita suspendarea dreptului de a candida. „Într-adevăr ține de anumite sancțiuni pe care le poate stabili Comisia Electorală Centrală în partea ce ține de încălcarea legislației cu privire la finanțarea partidelor politice. Or, Comisia Electorală Centrală are și atribuții în acest sens. Comisia poate solicita inclusiv suspendarea activității politice a unui partid politic, fie radierea acestuia din registrul partidelor politice”, a comunicat reprezentanta CEC.

Întrebată dacă dacă s-a creat până acum un precedent, secretara Comisiei Electorale Centrale a răspuns: „Sunt examinate chiar acum în instanță cel puțin șapte cazuri de acest tip. Respectiv, deja către următoarele alegeri o să vedem care a fost finalitatea acestor dosare”.

***

În aprilie 2025, Parlamentul a votat în lectură finală un proiect de lege care înăsprește pedepsele pentru corupția electorală, finanțarea ilegală a partidelor și alte infracțiuni conexe. Proiectul de lege prevede, inclusiv, înăsprirea pedepselor pentru finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, a candidaților la alegeri sau a participanților la referendum. Pentru această infracțiune, se prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 7 la 15 ani, o amendă cuprinsă între 92.500 și 117.500 de lei, precum și interzicerea dreptului de a ocupa anumite funcții sau de a desfășura anumite activități pe o perioadă de la 5 la 10 ani. Inițiativa legislativă aparține Partidului Acțiune și Solidaritate, care a elaborat acest proiect de lege după declarațiile președintei Maia Sandu privind ineficiența măsurilor existente de combatere a corupției.

Peste șase mii de amenzi au fost aplicate până în prezent pentru corupție electorală, fiind investigate 140 de mii de persoane implicate în schema coordonată de fugarul Ilan Șor în timpul alegerilor și referendumului de anul trecut. În jur de 2 mii de persoane au fost scutite de sancțiuni, deoarece au conlucrat cu oamenii legii.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: