Andrei Mardari / NewsMaker

Gavrilița cere inspecției financiare să verifice cauza formării datoriei Apă Canal: „Există riscul să fie deconectată furnizarea apei”

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a solicitat Inspecției Financiare să verifice corectitudinea utilizării fondurilor de către regia Apă Canal din subordinea Primăriei Municipiului Chişinău şi cauzele formării datoriilor. Se întâmplă după ce Premier Energy a anunțat că deconectează mai multe puncte de consum ale Apă Canal. Primarul capitalei Ivan Ceban a anunțat că locuitorii riscă să rămână fără apă din cauza datoriilor acumulate de întreprindere și consideră că tarifele la apă trebuie majorare. 

„Am aflat cu îngrijorare că există riscul să fie deconectată furnizarea apei către consumatorii din capitală. Voi solicita autorităților competente, inclusiv Inspecției financiare, să verifice corectitudinea utilizării fondurilor de către regia Apă Canal din subordinea Primăriei Municipiului Chişinău şi cauzele formării datoriilor. Municipalitatea trebuie să îşi asume problemele cetățenilor, să găsească soluții la aceste probleme şi nu să caute pe seama cui să pună propriile eşecuri”, a comentat Gavrilița.

Compania „Premier Energyˮ SRL a anunțat că, din cauza datoriei în creștere, neachitată de întreprinderea S.A. „Apă-Canal Chișinău”, începând cu data de 26 ianuarie, curent, vor fi operate noi deconectări la mai multe locuri de consum, inclusiv cele în care își are sediul administrativ furnizorul de apă.

Potrivit furnizorului de energie electrică, datoria totală a S.A. „Apă-Canal Chișinău” constituie deja 73,2 milioane de lei, din care 44,7 milioane de lei conform facturilor cu termenul expirat.

Conducerea „Apă-Canal Chișinău” nu a comentat deocamdată informația. Primarul capitalei Ion Ceban a publicat lista adreselor care ar urma să fie deconectate. Este vorba despre străzile:

  • Florilor
  • Burebista
  • Vadul lui Vodă
  • Aeroport
  • Codru
  • Grigore Vieru
  • Calea Basarabiei
  • Săuceni
  • Albișoara
  • Varnița
  • Dumitru Matchovschi
  • Patricani
  • Izvoarelor
  • Ialoveni

„În ultimele săptămâni au fost deconectate 8 puncte de importanță pentru întreprindere.  Astăzi urmează să fie deconectate altele. Deși este ilegal să se acționeze în așa mod, când pot fi găsite soluții și pentru a nu se purcede la astfel de acțiuni. Sunt lucruri strategice și vitale pentru oameni”, a menționat edilul.

***

În luna noiembrie 2022, „Apă-Canal Chișinău” ar fi solicitat sprijinul Guvernului și al Comisiei Situații Excepționale de a găsi mijloace financiare pentru a acoperi datoria pentru energia electrică și a evita riscul deconectării acesteia, pentru a putea aproviziona orașul cu apă și canalizare, potrivit primarului Ion Ceban.

Pe 11 ianuarie,  Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică (ANRE) a aprobat noile tarife pentru apă. Consumatorii casnici achită pentru apă și canalizare un tarif în mărime de 15,30 lei/m3 (+4,61 lei/m3 față de tariful în vigoare).

Pentru serviciul de alimentare cu apă potabilă pentru consumatorii casnici a fost aprobat prețul de 11,12 lei/m3 (cu 2,47 lei/m3 mai mult) și 13,29 lei/m3 – pentru consumatorii non-casnici.

Cresc și tarifele pentru serviciile de canalizare și epurare a apelor uzate. Consumatorii casnici vor plăti 4,18 lei (cu 2,14 lei/m3 mai mult) pentru metrul cub și 11,17 cei non-casnici.

Locuitorii capitalei achitau pentru serviciile de apă 8 lei și 65 de bani, iar pentru cele de canalizare 2 lei și 4 bani.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: