Premiera națională a filmului CARBON: peste 1 800 de spectatori au urmărit producția
Full Article 3 minutes read

Premiera națională a filmului CARBON: peste 1 800 de spectatori au urmărit producția

Peste 1 800 de spectatori au urmărit filmul CARBON în cadrul premierei naționale care a avut loc la Palatul Național „Nicolae Sulac”. Acesta a fost proiectat pe un ecran de 90 de metri pătrați, în timp ce sala palatului a fost transformată într-o sală de cinema.

„Am fost foarte emoționat, m-am bucurat să vedem sala plină, ceea ce înseamnă că oamenii sunt însetați de filme autohtone. Acesta e cel mai mare dar pentru noi: să avem sala plină și să fim aplaudați”, a declarat regizorul filmului Ion Borș.

„În timpul filmărilor nici nu îmi puteam imagina că vom ajunge aici: să avem sala arhiplină la premieră și oameni atât de emoționați de ceea ce au văzut. M-am simțit mândru auzind fiecare reacție a publicului, a fost o seară de nedescris. Nici la premiera mondială nu am avut asemenea emoții”, a declarat Dumitru Roman, cel care interpretează rolul lui Dima în CARBON.

La premiera națională a filmului au fost prezenți numeroși oameni de artă, precum și mai mulți oficiali, printre care președintele Parlamentului, Igor Grosu, precum și ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

„Este peste așteptările mele, bravo. (…) Este original, tratează un subiect foarte actual, pentru că este vorba de niște conflagrații, de niște tragedii. Ei au ales să prezinte în această manieră, actuală în prisma evenimentelor care se întâmplă în proximitatea noastră”, a declarat Igor Grosu.

„Orice peliculă trebuie să fie apreciată în țara de origine, nu poate un film câștiga premii internaționale dacă nu este apreciat, înțeles și nu reprezintă țara din care vine. Filmul acesta cu siguranță ne reprezintă”, a spus Sergiu Prodan.

După premiera națională, filmul CARBON urmează să fie proiectat în sălile de cinema din Chișinău, începând cu 6 octombrie.

„Filmul va fi în cinematografe atât timp cât oamenii o să cumpere bilete. Algoritmul unor cinematografe e în felul următor: sala este disponibilă o săptămână, după care perioada este prelungită încă pentru o săptămâna dacă există interes din partea publicului. Totodată, știm ca sunt multe solicitări din partea moldovenilor din diasporă, dar, deocamdată, filmul nu este disponibil online pentru că riscă să fie piratat. Examinăm posibilitatea de a găsi o platformă care să cumpere filmul”, a declarat producătorul Sergiu Cumatrenco Jr.

 

Filmul CARBON, a cărui acțiune are loc în Moldova anului 1992, în nemijlocita apropiere de zonele „fierbinți” ale conflictului de pe Nistru, povestește istoria unui tânăr tractorist, Dima, care pornește într-o aventură absurdă, plină de situații penibile în care eroul se ciocnește de indiferența, goana după profit și prostia oamenilor care îl înconjoară. Din toată această poveste, Dima învață un lucru important –„să fie om!”, o lecție care, în cele din urmă, reușește să îi schimbe viața.

Printre actorii care fac parte din distribuție se numără Dumitru Roman, Ion Vântu, Igor Caras-Romanov, Adriana Bîtcă, Constantin Haret și Ion Coșeru. Filmările au durat 37 de zile și au avut loc în perioada august-octombrie 2020.

CARBON a fost înaintat de comitetului de selecție din Republica Moldova pentru premiile Oscar 2023, la categoria „Cel mai bun film străin”. Premiera mondială a avut loc pe 23 septembrie la Festivalul Internațional de Film din San Sebastian.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: