Premieră pentru Moldova: carnea procesată de pasăre și ouăle de consum pot fi exportate în UE
Full Article 2 minutes read

Premieră pentru Moldova: carnea procesată de pasăre și ouăle de consum pot fi exportate în UE

Republica Moldova a obținut, în premieră, dreptul să exporte în Uniunea Europeană carne procesată de pasăre și ouă din categoria A (de consum). Anunțul a fost făcut pe 9 martie de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). 

Agenția spune că decizia Comisiei Europene este foarte importantă și va contribui la realizarea unui obiectiv național prioritar – diversificarea piețelor de desfacere pentru producătorii avicoli din Republica Moldova.

„În același timp, decizia Comisiei Europene demonstrează că sistemul național de control oficial, implementat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, este recunoscut de Uniunea Europeană”, comunică instituția.

Reprezentanții Agenției menționează că procesul de obținere a dreptului de export în UE este precedat de un schimb amplu de informații și consultări tehnice, misiuni de audit atât în regim online, cât și cu prezența fizică a experților europeni pe teritoriul Republicii Moldova.

În prezent, potrivit ANSA, în Republica Moldova activează 43 de unități de creștere a păsărilor și circa 227 mii de gospodării individuale de creștere a păsărilor. În cele două sunt crescute, în total, aproximativ 6 milioane de păsări.

De asemenea, în Republica Moldova funcționează 24 de abatoare pentru sacrificarea păsărilor, care furnizează anual circa 45 mii tone de carne de pasăre, precum și 12 centre de colectare a ouălor. Anual sunt înregistrate aproximativ 253 milioane de ouă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: