Presa: Avionul lui Prigojin a aterizat pe aerodromul de lângă Minsk 
Full Article 3 minutes read

Presa: Avionul lui Prigojin a aterizat pe aerodromul de lângă Minsk 

Avionul de afaceri Embraer Legacy 600 (cu numărul RA-02795), de care se presupune că se folosește Evgheni Prigojin, a aterizat pe aerodromul militar Maciuliși, lângă Minsk, la ora 07:40, scrie Meduza cu referire la grupul de monitorizare „Belarusian Gayun”. 

La ora 07:58 pe același aerodrom, a atras atenția grupul de monitorizare „Belarusian Gayun” – judecând după datele serviciului FlightRadar, a aterizat un alt avion de afaceri care a sosit din Sankt-Petersburg. 

Anterior, Vajnîie istorii și OCCRP au scris că avionul de afaceri cu numărul RA-02795, a doua zi după revolta Wagner, a zburat din Rostov la Sankt-Petersburg. Înainte de aceasta, acest avion a zburat în orașele pe care Evgheni Prigojin le-a vizitat în mai și iunie. 

Se menționează că avionul de afaceri, sub vechiul său număr de înregistrare a fost inclus în lista de sancțiuni a SUA în 2019 din cauza legăturii cu Prigojin, iar în 2020 avionul a primit un nou număr de înregistrare.

***

Amintim că, în dimineața zilei de 24 iunie, Evghenii Prigojin a acuzat armata rusă că i-ar fi bombardat oamenii. Liderul mercenarilor Wagner a intrat în Rusia cu trupele sale, cu scopul de a ajunge la Moscova. El a cerut înlăturarea lui Șoigu de la conducerea Ministerului Apărării al Rusiei, acuzând înalți oficiali de stat de corupție. Rusia a adoptat măsuri sporite de securitate anti-teroriste la Moscova și în regiunile de sud ale țării. În seara zilei, după negocierile cu Putin și Lukașenko, Prigojin a anunțat brusc oficial că își retrage trupele și că revine pe câmpul de luptă din Ucraina. Conform presei din Rusia, Prigojin a înaintat până la 200 km depărtare de capitala Moscova, în doar o zi.

Pe 26 iunie, Prigojin a făcut primele declarații după rebeliune. Acesta a spus că și-a adus trupele în Rusia din cauza „nedreptății”, dar a neagat că scopul a fost de a răsturna guvernarea de la Moscova. Totodată, el a menționat că revolta grupului Wagner a demonstrat că există probleme serioase de securitate pe întreg teritoriul Rusiei.

Menționăm că Prigojin nu a precizat locul aflării sale.

Kremlinul a declarat că, după încheierea rebeliunii, Prigojin ar fi trebuit să meargă în Belarus, iar mercenarii săi – în taberele de pe câmpul de luptă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: