Presa, cenzurată în Kazahstan? Parlamentul ar putea interzice jurnaliștilor să relateze despre comunitatea LGBT
Full Article 1 minutes read

Presa, cenzurată în Kazahstan? Parlamentul ar putea interzice jurnaliștilor să relateze despre comunitatea LGBT

Presei din Kazahstan i s-ar putea interzice să relateze despre comunitatea LGBT. Un proiect de lege care prevede acest lucru este în curs de elaborare, transmite BBC. 

Deputați Majilis (camera inferioară a Parlamentului bicameral din Kazahstan – n. r.) propun amendamente la legea privind mass-media, prin care jurnaliștilor să le fie interzis să relateze despre comunitatea LGBT. Potrivit propunerilor, acoperirea subiectelor despre LGBT ar putea fi considerată propagandă și ar putea constitui un motiv de suspendare/închidere a instituțiilor mass-media.

Autorii amendamentelor sunt Askhat Aimagambetov și Zhanarbek Ashimzhanov, membri ai fracțiunii partidului pro-prezidențial Amanat, aflat la guvernare. Modificările sunt încă în discuție în cadrul grupului de lucru.

În prezent, autoritățile kazahe revizuiesc Legea „cu privire la mass-media”. În noiembrie 2023, Majilis a adoptat proiectul de lege în prima lectură.

Printre altele, amendamentele vor face posibilă suspendarea activităților presei străine fără o hotărâre judecătorească și vor conferi Ministerului de Externe de la Astana dreptul de a refuza acreditarea jurnaliștilor din afara Kazahstanului „în cazul unei amenințări la adresa securității naționale”.

Fără acreditare, presa străină și reprezentanții acesteia nu vor putea lucra în Kazahstan.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: