Presa din Transnistria a scris că a fost semnat un nou contract privind energia electrică, după care a șters știrea. Ce spune Chișinăul?
Full Article 4 minutes read

Presa din Transnistria a scris că a fost semnat un nou contract privind energia electrică, după care a șters știrea. Ce spune Chișinăul?

Energocom a semnat un contract de furnizare a energiei electrice cu MGRES (Centrala de la Cuciurgan), valabil până în martie 2023. O declarației în acest sens a fost făcută de premierul Natalia Gavrilița la postul TV Vocea Basarabiei. În dimineața de 13 ianuarie, postul de televiziune TSV Tiraspol a scris că în document figurează prețul de $73/MW/h. Contactați de NM, reprezentanții guvernului de la Chișinău au negat informația. La scurt timp, știrea a fost ștearsă.

Natalia Gavrilița s-a referit la nemulțumirile care au apărut în spațiul public, în legătură cu prețul negociat la energia electrică. Ea explicat că pentru un tarif mai ieftin, malul drept al Republicii Moldova ar fi primit o cantitate mai mică de energie electrică.

„Prețul ține de livrările care sunt făcute de un agent economic.(…) Noi în cadrul Comisiei pentru Situații Excepționale am încercat să vedem care sunt alternativele. În acel moment, alternativa era procurarea din România, când prețurile crescuseră foarte mult. Evident că aceasta este cunoscut și de Centrala de la Cuciurgan. Ei cunosc care sunt alternativele și este un proces de negociere”, a declarat premierul. 

Gavrilița a spus că în decizia de a încheia contractul cu Centrala de la Cuciurgan s-au luat în calcul beneficiile aduse pentru populație.

Am luat în considerare riscurile de securitate și faptul că suntem parte a rețelei de transport europeană. Vă amintiți că faptul că nu aveam producere suficientă internă a însemnat că bombardarea infrastructurii critice din Ucraina a dus la deconectări în Republica Moldova. Și faptul că avem acest contract și avem producere în țară, chiar dacă ea este în stânga Nistrului ne ajută să echilibrăm rețeaua atunci când sunt bombardamente”, a menționat Gavrilița. „Mai este și aspectul predictibilității pentru agenții economici, tarifelor. Aceasta tot influențează asupra creșterii inflației”, a adăugat aceasta.

Natalia Gavrilița a declarat că contractul de furnizare a energiei electrice este valabil până în martie 2023, ceea ce asigură că vom trece cu bine de această iarnă. 

„Este un contract pe 4 luni și la sfârșitul fiecărei luni se confirmă termenii contractului”, a explicat aceasta.  

Postul de televiziune TSV din regiunea transnistreană a scris că contractul este valabil până la sfârșitul lunii martie 2023 și prevede că, în ianuarie, Centrala de la Cuciurgan va furniza 86% din volumul de energie electrică necesară pentru malul drept, la un preț de $73 MW/h. 

Contactați de NM, reprezentanții Guvernului au infirmat știrea. Ulterior, aceasta a fost ștearsă.

Nu confirmăm această informație. În cazul în care va fi semnat un acord, vom anunța public”, se arată în răspunsul pentru NM.

Presa din Transnistria a scris că a fost semnat un nou contract privind energia electrică, după care a șters știrea. Ce spune Chișinăul?

screenshot

Până în noiembrie, Moldova a cumpărat 67% din volumul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, la prețul de 62,5 dolari MW/h. Alte 33% erau anterior importate din Ucraina, însă după ce Rusia a bombardat mai multe obiecte de infrastructură energetică, Kievul a anunțat despre sistarea operațiunilor de export a energiei.

Din data de 1 Noiembrie, Moldova a suspendat achiziția de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, iar timp de trei săptămâni a cumpărat electricitate de la bursa din România.

Pe 3 decembrie, Chișinăul a încheiat un nou contract cu Tiraspolul, privind livrarea energiei electrice, la prețul de 73 de dolari pentru un MWh. În schimb, SA „Moldovagaz” s-a angajat să livreze în stânga Nistrului 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale.

Vicepremierul Andrei Spânu a declarat  că a fost „o decizie dificilă”, care „îl va costa scump din punct de vedere politic”. Iar președinta țării Maia Sandu a declarat că are „niște întrebări” cu privire la condițiile în care a fost semnat contractul cu Centrala de la Cuciurgan, controlată de Tiraspol.

 


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: