Presa italiană: Unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din România, fiul și soția sa, dar și alte 5 persoane au murit într-un accident aviatic (VIDEO)
Full Article 5 minutes read

Presa italiană: Unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din România, fiul și soția sa, dar și alte 5 persoane au murit într-un accident aviatic (VIDEO)

Dan Petrescu, unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din România și familia lui au murit într-un accident aviatic. Tragedia a avut loc duminică, 4 octombrie, în jurul prânzului, în apropiere de Milano. Pe lângă familia afaceristului, alte 5 persoane se aflau la bord, iar din nefericire toţi şi-au pierdut viaţa. Lista celor opt persoane care și-a pierdut viața în accidentul aviatic de la Milano a fost prezentată de publicația italiană Corriere della Serra.

Potrivit jurnaliştilor italieni, pe lângă Dan Petrescu, 68 de ani, care s-ar fi aflat la manșa avionului, în urma accidentului a decedat soția acestuia, Dorotea Petrescu Balzat, în vârstă de 65 de ani și fiul lor de 30 de ani, Dan Ștefan Petrescu.

Avionul în care se afla miliardarul român Dan Petrescu s-a prăbuşit brusc de la 2000 de metri, la ora 13.15, peste o clădire în curs de renovare din Milano, în apropierea unei staţii de metrou. Toate cele opt persoane de la bord au decedat, inclusiv un copil. Ministerului de Externe de la București confirmă că dintre victime, două sunt cetăţeni români. Este vorba despre miliardarul Dan Petrescu şi fiul său, informează Adevărul.ro.

Avionul, un Pilatus PC12 înmatriculat YR-PDV, decolase de pe Aeroportul Linate din Milano cu destinaţia Olbia şi, după o tură de aeroport, la trei minute de la decolare, s-a prăbuşit brusc de la o altitudine de aproximativ 6.000 de picioare (cam 2.000 de metri) în zona Via Marignano, pe clădirea în care nu se aflau din fericire persoane. Martorii care locuiesc într-o clădire la aproximativ 200 de metri de locul tragediei au spus că au auzit un zgomot ciudat şi apoi o bubuitură, s-au uitat pe fereastră şi au văzut o minge de foc.

Flăcări şi fum s-au degajat din clădire, iar câteva vehicule parcate de-a lungul străzii au luat foc, spun martorii citaţi de Reuters, însă nu au fost raportate alte victime. La faţa locului au acţionat numeroase echipaje de pompieri, poliţişti şi carabinieri. Salvatorii au descris imagini îngrozitoare de pe locul dezastrului.

A venit de la Bucureşti pe 30 septembrie

Conform site-ului flightradar24.com, anterior, pe 30 septembrie, avionul înmatriculat YR-PDV, efectuase un zbor pe ruta Bucureşti-Milano.

Producătorul Pilatus susţine că modelul PC-12 s-a dovedit a fi cel mai versatil avion de afaceri din lume. Este propulsat de un motor Pratt & Whitney PT6 turboprop şi poate transporta până la 9 pasageri. Are o viteză de croazieră de 528 km/h, o autonomie de peste 3.000 de kilometri şi un plafon maxim de zbor de 10.000 de metri. Preţul de listă al unui PC-12 este de 4,05 milioane de dolari, dar în versiunea „Executive” acesta poate creşte până la 4,8-5 milioane de dolari.

Cine este proprietarul avionului

Se pare că aeronava era deţinută de omul de afaceri român Dan Petrescu şi se pare că acesta s-ar fi aflat la bord împreună cu fiul său, lucru neconfirmat încă oficial. Dan Petrescu şi-a făcut cea mai mare parte din avere din imobiliare. Acum deţinea o avere de circa 3 miliarde de euro.

Dan Petrescu, considerat „miliardarul din umbră”, a fost partenerul de afaceri al lui Ţiriac imediat după Revoluţie, când au adus Metro în România. El era foarte discret: conducea maşini vechi şi se nu îmbrăca pretenţios.

Dan Petrescu a părăsit România în timpul regimului comunist şi s-ar fi întors în ţară din Germania (al cărei cetăţean şi este) imediat după 1989, când ar fi început un parteneriat cu Ion Ţiriac. El a fost implicat atât în sectorul auto (din care s-ar fi retras între timp), cât şi în cel imobiliar.

În 2018, acesta deţinea circa 15-20 de parcuri comerciale închiriate către Metro, Praktiker sau Auchan. Dan Petrescu locuia în Monaco, conform Capital.ro. Avionul fusese achiziţionat împreună cu Vova Cohn, fost acţionar al clubului de fotbal Dinamo Bucureşti.

Reacţia Ministerului de Externe

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat, duminică, faptul că printre persoanele decedate în accidentul aviatic de la periferia oraşului Milano se află doi cetăţeni români, cu dublă cetăţenie, conform informaţiilor primite până în prezent. Oficiul consular nu a primit, până la acest moment, solicitări de asistenţă consulară cu privire la acest incident.

„Ministerul Afacerilor Externe, prin Consulatul General al României la Milano, s-a autosesizat în urma informaţiilor publicate de presa italiană cu privire la prăbuşirea unui avion de mici dimensiuni la periferia oraşului Milano şi a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile italiene pentru a obţine informaţii referitoare la cetăţenia şi identitatea persoanelor afectate. Potrivit informaţiilor comunicate de autorităţile italiene reprezentanţilor oficiului consular, din cercetările efectuate până la acest moment, rezultă că printre persoanele decedate se află doi cetăţeni români, cu dublă cetăţenie”, a transmis MAE.

Totodată, oficiul consular nu a primit, până la acest moment, solicitări de asistenţă consulară cu privire la acest incident. Conform sursei citate, Consulatul General al României la Milano continuă dialogul cu autorităţile locale, fiind pregătit să acorde asistenţă consulară, conform competenţelor legale, inclusiv cu privire la procedurile specifice, respectiv facilitarea repatrierii corpurilor neînsufleţite şi eliberarea certificatelor de deces.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: