Presa rusă: Circa 16 500 de persoane au participat la înmormântarea opozantului Alexei Navalnîi de la Moscova
Full Article 3 minutes read

Presa rusă: Circa 16 500 de persoane au participat la înmormântarea opozantului Alexei Navalnîi de la Moscova

Aproximativ 16 500 de persoane au luat parte la procesiunea de la biserica „Утоли моя печали” până la cimitirul „Borisov” din Moscova, unde a fost înmormântat opozantul rus Alexei Navalnîi. Informația a fost raportată pe 2 martie de Agenstvo, cu referire la un raport publicat de organizația de voltuntari care calculează particaprea la miting-uri „Белый счетчик”. Luând în considerare marja de eroare, acest lucru înseamnă că orice estimare care are un vârf de participare la înmormântare sub 13 000 de persoane este necinstită, a menționat organizația.

Activiștii de la „Белый счетчик” au numărat timp de o oră numărul de persoane care au trecut pe podul Borisov, care ducea spre cimitir, de pe ambele părți ale structurii. Aceștia au numărat 10 866 de persoane care au trecut peste pod. Ținând cont de faptul că fluxul de oameni a continuat chiar și atunci când nu s-a efectuat numărătoarea, autorii au concluzionat că aproximativ 16,5 mii de persoane au trecut peste pod. Eroarea într-o astfel de extrapolare este de 20-25%, a precizat organizația.

„Белый счетчик” a menționat că numărătoarea nu ia în calcul persoanele care, după ce au fost la biserică, au coborât la metrou, precum și cele care au venit direct la stația de metrou Borisovo pentru a merge la cimitir. În același timp, organizația a adăugat că trecătorii întâmplători ar fi putut fi incluși în numărătoare, dar fluxul lor a fost minim, deoarece oamenii trec rar pe pod.

Autorii studiului au subliniat faptul că nu este posibil să se estimeze numărul maxim de participanți la un eveniment în momentul de vârf sau numărul total de participanți. Toate numărătorile iau în considerare doar o parte din cei care au venit, iar ponderea acestora în numărul total de participanți nu poate fi calculată.

În același timp, numărătoarea celor care au trecut peste pod permite să infirmarea datelor publicate de presa pro-guvernamentală rusă. În special, canalul Telegram Readovka a relatat că 12 000 de persoane ar fi venit la înmormântarea lui Navalnîi, însă doar 6 000 au ajuns la cimitir.

***

Alexei Navalnîi a fost declarat mort pe 16 februarie. El a murit într-o închisoare din Siberia, unde era deținut din motive politice. Familia lui Alexei Navalnîi, echipa lui, lideri politici din întreaga lume, inclusiv la Chișinău, și oameni de rând cred că acesta a fost omorât, la comanda liderului rus Vladimir Putin.

Opozantul rus, considerat principalul critic al lui Putin, a fost înmormântat pe 1 martie, la cimitirul Borisov din Moscova. Părinții lui Navalnîi și mii de oameni, care au adus flori și au scandat „Alexei”, „Îți mulțumim” și „Eroii nu mor”, l-au condus pe ultimul drum pe politician. Alături nu au fost, însă, fratele, soția și copiii acestuia, care se află peste hotare din motive de securitate. Detalii – AICI.

Oamenii continuă să aducă flori la mormântul regretatului politician și pe 2 martie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: