Presa rusă: Prețul convenit cu Gazprom pentru Moldova va constitui până la $500-600 pentru o mie de metri cubi
Full Article 3 minutes read

Presa rusă: Prețul convenit cu Gazprom pentru Moldova va constitui până la $500-600 pentru o mie de metri cubi

Potrivit agenției ruse TASS, noul contract dintre Moldovagaz și Gazprom prevede un preț de circa $500-600 pentru 1000 m3. De asemenea, acordul include o prevedere care obligă Moldova să achite datoria istorică pentru gaz. Informația nu este oficială, jurnaliștii ruși făcând trimitere la propriile surse.

Aceasta a mai spus că „ținând cont de prețul de piață, modificările pot provoca dublarea prețului față de formula anterioară – adică $500-600 pentru 1000 de m3”.

De asemenea, noul contract prevede achitarea datoriei istorice a Moldovei, despre care vicepremierul Andrei Spînu a declarat anterior că s-a acumulat începând cu anul 1994 între Moldovagaz și grupul de companii Gazprom.

„Potrivit noului contract cu Gazprom, care a fost încheiat pentru cinci ani, Moldova și-a asumat să achite datoria istorică pentru gaz, acumulată în anii precedenți. Împreună cu penalitățile, aceasta constituie $700 mln, iar partea moldovenească a insistat pe desfășurarea unui audit”, a mai spus sursa.

NM a solicitat un comentariu oficial din partea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Reprezentanții instituției au menționat că vor reveni, în curând, cu o declarație. Anterior, reprezentantul oficial al Gazprom Serghei Kurianov a declarat că datoria se ridică, în prezent, la $433 mln, iar împreună cu pnalitatățile, suma totală constituie $709 mln.

Precizăm că, anul trecut, Moldova cumpăra gaz de la Gazprom cu $148. Pentru anul curent, Moldovagaz prognoza un preț mediu de $200 pentru 1000m3.

***

Pe 29 octombrie, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a anunțat că Moldova a convenit cu «Gazprom» în privința prelungirii contractului de livrare a gazelor naturale pe o perioadă de cinci ani. Potrivit noului contract, gazele vor fi furnizate în Moldova începând cu 1 noiembrie. Cei de la Ministerul Infrastructurii au comunicat că acest contract a fost prelungit în baza formulei prețului propus de partea moldovenească. Aceștia nu au precizat, care ar putea fi acest preț.

Contractul precedent dintre Gazprom și Moldovagaz a expirat în data de 30 septembrie. La începutul lunii octombrie, părțile au convenit să prelungească înțelegerea cu o lună,  însă la un preț de $790 pentru 1000m3 de gaz. Compania rusă  a declarat că, în cazul în care Chișinăul nu va achita în totalitate datoria de $709 mln, din 1 decembrie, ar putea sista livrarea gazului către Republica Moldova.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: