Președinta țării Maia Sandu a avut o întrevedere, la New York, cu António Guterres, secretarul general al ONU
Full Article 2 minutes read

Președinta țării Maia Sandu a avut o întrevedere, la New York, cu António Guterres, secretarul general al ONU

Președinta țării Maia Sandu a avut o întrevedere, la New York, cu António Guterres, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite. Potrivit unui comunicat de presă, oficialii au discutat despre provocările cu care se confruntă țara și regiunea noastră.

„I-am confirmat angajamentul Republicii Moldova de a sprijini efortul global de combatere a pandemiei de Covid-19 și de reconstrucție post-pandemică, de reducere a efectelor schimbărilor climatice, și de menținere a păcii și stabilității în regiune și în lume. Republica Moldova susține viziunea domnului secretar general pentru agenda ONU, dar și privind nevoia de reformare a organizației, pentru a o pregăti să răspundă mai eficient provocărilor zilei de astăzi. Asemenea platforme multilaterale trebuie valorificate pe deplin dacă dorim să găsim soluții durabile pentru provocările cu care se confruntă astăzi omenirea”, a menționat Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Într-un comunicat de presă publicat pe site-ul ONU, se arată că, în cadrul întrevederii cu Maia Sandu, secretarul general al Organizației a subliniat susținerea ONU pentru eforturile Moldovei în implementarea reformelor și implementarea activă a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. De asemenea, secretarul general și-a reconfirmat sprijinul pentru procesul de reglementare a diferendului transnistrean în formar „5+2”, mediat de OSCE.

În ajun, șefa statului a avut o discuție cu președintele Confederației Elvețiene, Guy Parmelin, despre colaborarea dintre cele două state.

Astăzi, 22 septembrie, Maia Sandu va susține în plenul Adunării Generale a ONU un discurs (ora estimativă – 13.00/20.00 ora Chișinăului). Asociația Promo-LEX i-a sugerat președintei țării Maia Sandu să abordeze de la tribuna Organizației Națiunilor Unite problema respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană. Reprezentanții Asociației au lansat un apel public prin care îi solicită șefei statului să insiste asupra evacuării muniției și militarilor Federației Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, să susțină public necesitatea executării Hotărârilor CtEDO și să solicite delegarea unui raportor special al ONU, care să monitorizeze respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Maia Sandu va avea o întrevedere, în SUA, și cu omologii săi din Polonia, Andrzej Duda, din Ucraina, Vladimir Zelenski, dar și cu premierul Georgiei, Irakli Garibashvili.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: