Facebook/Igor Dodon

Președintele Igor Dodon a promulgat pachetul de legi pentru care guvernul Republicii Moldova și-a asumat răspunderea în fața parlamentului

Președintele Igor Dodon a promulgat luni, 13 iulie, pachetul de legi pentru care guvernul Republicii Moldova și-a asumat răspunderea în fața parlamentului. 

Este vorba despre operarea modificărilor la Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, Legea bugetului de stat pentru anul 2020, Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 și Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2020.

Astfel, în urma modificărilor operate, salariile personalului medical din instituțiile/subdiviziunile medicale se vor majora în câteva etape: cu 30% de la 1 septembrie 2020, cu încă 30% – începând cu 1 ianuarie 2021, și cu 40% –în prima jumătate a anului viitor.

Beneficiarii de pensii și alocații sociale de stat al căror cuantum nu depășește 3 000 lei vor benefica de un suport unic în sumă de 700 de lei.

Agenții economici vor beneficia de subvenții din partea statului prin majorarea alocațiilor pentru:
-Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural +100 mln. de lei;
-Fondul de garantare a creditelor pentru sectorul întreprinderilor mici și mijlocii +50 mln. de lei.

Pentru dezvoltarea infrastructurii antreprenoriale în cadrul zonelor economice libere Guvernul va aloca 50 mln. de lei, totodată pentru programul de stat ”Prima casă” – 20 mln. de lei.

În total, circa un milion de cetățeni ai Republicii Moldova vor beneficia de susținere financiară din partea statului în urma implementării legilor respective, inclusiv pensionari si beneficiari de alocații sociale, angajați ai sistemului medical, zeci de mii de agricultori, mii de antreprenori mici, sute de familii de polițiști și militari, zeci de urmași ai medicilor răpuși de COVID-19.

Odată cu promulgarea acestor legi, guvernul va demara procedurile de realizare a lor.

Precizăm că partidele din opoziția parlamentară nu au depus moțiune de cenzură contra guvernului privind cele patru proiecte pentru care acesta și-a angajat răspunderea.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Primele alegeri locale în Călinești și Leova, după amalgamare: CEC a stabilit data scrutinului

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pentru data de 16 noiembrie 2025 organizarea alegerilor locale noi în comuna Călinești (raionul Fălești) și în orașul Leova (raionul Leova). Decizia a fost luată în urma procesului de amalgamare voluntară, prin care au fost comasate mai multe unități administrativ-teritoriale, în vederea consolidării sistemului administrației publice locale.

Astfel, în comuna Călinești, noile alegeri sunt organizate pentru funcția de primar și pentru constituirea unui nou Consiliu comunal. Noua unitate administrativ-teritorială va include localitățile Călinești, Chetriș, Chetrișul Nou și Hîncești. În total, au fost stabilite 13 mandate de consilier comunal.

Pentru orașul Leova, alegerile vizează de asemenea funcția de primar și un nou Consiliu orășenesc, cu 23 de mandate de consilier. Noua unitate va cuprinde orașul Leova și satele Sărata-Răzeși, Sîrma și Tochile-Răducani.

CEC precizează că mandatele actualilor primari și consilieri locali vor înceta la data validării noilor mandate, respectiv la constituirea legală a noilor consilii.

Amintim că, pentru aceeași dată – 16 noiembrie 2025 – CEC a mai stabilit organizarea alegerilor locale noi în alte patru localități: satul Ustia (raionul Glodeni), comuna Natalievca (raionul Fălești), comuna Cremenciug (raionul Soroca) și satul Bașcalia (raionul Basarabeasca).

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: