VIDEO Președintele Kazahstanului a ordonat armatei să tragă fără avertisment asupra „teroriștilor”
Full Article 3 minutes read

VIDEO Președintele Kazahstanului a ordonat armatei să tragă fără avertisment asupra „teroriștilor”

Preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a autorizat forţele de poliţie să deschidă focul „fără avertisment” împotriva „teroriştilor”, a respins orice fel de negocieri şi a promis „eliminarea bandiţilor înarmaţi”. Declarații în acest sens au fost făcute vineri, 7 ianuarie. Acțiunea are scopul de a pune capăt revoltelor fără precedent din această ţară din Asia Centrală, care durează de mai multe zile, transmite Reuters.

„Am dat ordin să se tragă fără avertisment pentru a ucide”, a declarat Tokaev într-o alocuţiune televizată, adăugând că „teroriştii continuă să distrugă bunurile şi să folosească armele împotriva cetăţenilor”.

Potrivit lui Tokaev, „20.000 de bandiţi„ – cu „un plan clar” şi cu „un nivel înalt de pregătire de luptă” – au atacat capitala economică Almatî, unde demonstraţiile s-au transformat într-o revoltă împotriva puterii, protestatarii intrând în clădiri oficiale, după o creştere a preţului gazelor. Preşedintele kazah a insistat că „bandiţii” care nu se predau „vor fi distruşi”. El a anunţat crearea unui grup special pentru a-i vâna şi a-i aresta.


Tokaev i-a mulţumit în „mod special” preşedintelui rus Vladimir Putin pentru reacţia şi ajutorul său rapid şi pentru că a trimis trupe.

„Îi mulţumesc în special preşedintelui rus Vladimir Putin. El a răspuns foarte rapid, şi mai ales în mod amical, apelului meu”, a transmis Tokaev.

El a mulţumit şi liderilor Chinei, Uzbekistanului şi Turciei pentru asistenţa acordată în stoparea revoltelor.

Preşedintele kazah a indicat că trupele de menţinere a păcii trimise de Rusia şi de state vecine au sosit în Kazahstan la cererea autorităţilor kazahe şi că se vor afla în această ţară pentru o scurtă perioadă de timp pentru a asigura securitatea.

Totodată, Ministerul Apărării rus a anunţat că unităţi militare ruse sunt trimise pe calea aerului în Kazahstan „24 de ore din 24” şi controlează aeroportul din Almatî împreună cu forţele de ordine locale, a relatat Interfax, preluată de Reuters. Controlul asupra aeroportului a fost preluat miercuri de un grup de protestatari, dar un reporter Reuters care s-a deplasat acolo joi a declarat că personalul de securitate kazah i-a scos deja pe protestatari din acel perimetru.

La solicitarea guvernului kazah, Moscova a trimis militari ca parte a desfăşurării unei „forţe colective de menţinere a păcii” a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), organism aflat sub controlul Rusiei.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: