VIDEO Președintele Kazahstanului a ordonat armatei să tragă fără avertisment asupra „teroriștilor”

Preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a autorizat forţele de poliţie să deschidă focul „fără avertisment” împotriva „teroriştilor”, a respins orice fel de negocieri şi a promis „eliminarea bandiţilor înarmaţi”. Declarații în acest sens au fost făcute vineri, 7 ianuarie. Acțiunea are scopul de a pune capăt revoltelor fără precedent din această ţară din Asia Centrală, care durează de mai multe zile, transmite Reuters.

„Am dat ordin să se tragă fără avertisment pentru a ucide”, a declarat Tokaev într-o alocuţiune televizată, adăugând că „teroriştii continuă să distrugă bunurile şi să folosească armele împotriva cetăţenilor”.

Potrivit lui Tokaev, „20.000 de bandiţi„ – cu „un plan clar” şi cu „un nivel înalt de pregătire de luptă” – au atacat capitala economică Almatî, unde demonstraţiile s-au transformat într-o revoltă împotriva puterii, protestatarii intrând în clădiri oficiale, după o creştere a preţului gazelor. Preşedintele kazah a insistat că „bandiţii” care nu se predau „vor fi distruşi”. El a anunţat crearea unui grup special pentru a-i vâna şi a-i aresta.


Tokaev i-a mulţumit în „mod special” preşedintelui rus Vladimir Putin pentru reacţia şi ajutorul său rapid şi pentru că a trimis trupe.

„Îi mulţumesc în special preşedintelui rus Vladimir Putin. El a răspuns foarte rapid, şi mai ales în mod amical, apelului meu”, a transmis Tokaev.

El a mulţumit şi liderilor Chinei, Uzbekistanului şi Turciei pentru asistenţa acordată în stoparea revoltelor.

Preşedintele kazah a indicat că trupele de menţinere a păcii trimise de Rusia şi de state vecine au sosit în Kazahstan la cererea autorităţilor kazahe şi că se vor afla în această ţară pentru o scurtă perioadă de timp pentru a asigura securitatea.

Totodată, Ministerul Apărării rus a anunţat că unităţi militare ruse sunt trimise pe calea aerului în Kazahstan „24 de ore din 24” şi controlează aeroportul din Almatî împreună cu forţele de ordine locale, a relatat Interfax, preluată de Reuters. Controlul asupra aeroportului a fost preluat miercuri de un grup de protestatari, dar un reporter Reuters care s-a deplasat acolo joi a declarat că personalul de securitate kazah i-a scos deja pe protestatari din acel perimetru.

La solicitarea guvernului kazah, Moscova a trimis militari ca parte a desfăşurării unei „forţe colective de menţinere a păcii” a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), organism aflat sub controlul Rusiei.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: