Președintele Portugaliei, despre amestecul Rusiei în alegerile din Moldova: Își consolidează puterea regională, după ce a pierdut-o pe cea globală
Full Article 5 minutes read

Președintele Portugaliei, despre amestecul Rusiei în alegerile din Moldova: Își consolidează puterea regională, după ce a pierdut-o pe cea globală

Decizia de a suspenda temporar licența a televiziunilor Orizont TV, ITV, Prime, Publika, Canal 2 și Canal 3 este răspunsul autorităților naționale la încercările Federației Ruse de a interveni în alegerile locale din Republica Moldova. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu în cadrul unei conferințe comune cu omologul său portughez Marcelo Rebelo de Sousa, care a avut loc pe 30 octombrie, la Chișinău. La rândul său, președintele Portugaliei a spus că Rusia a intervenit în procesele electorale din alte state, fapt de pe urma căruia țările respective au avut de suferite și nu a putut fi „ignorat pe plan poltic”.

Maia Sandu a fost întrebată cum vede aprobarea de către Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a deciziei Serviciului de Informație și Securitate privind suspendarea temporară, pe perioada stării de urgență, a licenței de emisie pentru șase posturi TV, în contextul în care Moldova se află în campanie electorală, iar Rusia și-a intensificat atacurile hibride.

Nu am avut posibilitatea să văd această decizie pentru că tocmai am început această vizită a domnului președinte. Pot să presupun că face parte din răspunsul autorităților Republicii Moldova de a proteja statul și de a proteja democrația, în special în această campanie electorală, de încercările de interferință din partea Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova”, a răspuns șefa statului.

La rândul său, Marcelo Rebelo de Sousa a comentat subiectul. Politicianul a spus că interferența în alegerile din alte state este o strategie pe care Rusia o folosește pentru a-și consolida puterea regională, după ce a pierdut-o pe cea globală.

După câte vă puteți imagina, eu nu o să comentez cu privire la deciziile interne ale unui alt stat – un stat prietenos, stat-frate european, pe care ne dorim să-l avem ca stat membru al Uniunii Europene în viitor. (…) Dar aș putea veni cu un comentariu, fiind că am mai făcut-o de câteva ori în trecut, un comentariu general cu privire la strategia Federației Ruse, care nu este nouă. Și am mai spus asta și în Portugalia, că atunci când am analizat faptele, nu doar pe continentul european, dar și peste tot în altă parte, unde putem fi martori a acestor intervenții directe sau indirecte, hibride, prin intermediul interpușilor. Și la fel ciclurile politice în campaniile electorale ale diverselor state în trecut. Și acest lucru a fost utilizat mult timp, încă înainte de invazia Rusiei în Ucraina, în manieră indirectă, extinzând spațiul de manevră al Federației Ruse și ca răspuns la pierderea puterii globale, consolidând-o pe cea regională”, a spus liderul de la Lisabona.

Președintele Portugaliei a declarat că Rusia a intervenit în procesele electorale a mai multor state, în ultimii ani, iar respectivele țări nu au putut ignora acest fapt.

Este o strategie și este evident că în foarte multe cazuri diferite, diverse state, reacționând la această strategie, analizând-o ca fiind una dăunătoare pentru suveranitatea lor, prin intermediul unor acțiuni hibride subtile, dar dăunătoare. Acest lucru s-a mai întâmplat și în trecut, în ultimii câțiva ani. Respectiv, într-un sens, a fost ceva ce noi nu am putut ignora și că diverse state, care au suferit în urma acestor intervenții, nu puteau ignora pe plan politic acest lucru”, a spus el.

***

Amintim că directorul SIS Alexandru Musteață a anunțat în cadrul unui briefing susținut puțin timp în urmă că a cerut CSE să suspende licența a șase posturi TV, pe perioada stării de urgență. Musteață susține că cele șase posturi de televiziune, care sunt controlate direct sau indirect de oligarhii fugari Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, ar promova interesele grupului criminal Șor și a peroanelor fizice și juridice incluse în sancțiunile impuse inclusiv de SUA și UE. Mai mult, potrivit șefului SIS, cele șase posturi TV ar duce o campanie de dezinformare și manipulare în Moldova – acțiuni care ar fi fost intensificate în special în ajunul alegerilor locale din 5 noiembrie. Tot astăzi, șeful SIS a anunțat că a blocat 31 de portaluri web care ar fi contribuit la dezinformarea cetățenilor. 21 dintre ele, spune Musteață, ar fi controlate de Moscova. Detalii – AICI.

La scurt timp, premierul Dorin Recean a anunțat că cele șase posturi TV controlate de Șor și Plahotniuc au rămas temporar fără emisie, la recomandarea SIS, pentru că ar promova „interese străine”. Șeful Guvernului a recunoscut că Moldova este supusă „zilnic atacurilor hibride din partea Federației Ruse”. „Avem dovezi că aceste posturi urmăresc un interes din afara Republicii Moldova, în scop destabilizator. Noi nu vom permite acest lucru și vom acționa de fiecare dată prompt și hotărât în interesul cetățenilor”, a declarat premierul Dorin Recean. Detalii – AICI.

Republica Moldova va organiza alegeri locale generale pe 5 noiembrie 2023. În cadrul scrutinului vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: