SIS a spus, CSE a făcut. Recean a anunțat că licențele celor 6 posturi TV au fost suspendate pe motiv că „promovează interese străine”
Full Article 3 minutes read

SIS a spus, CSE a făcut. Recean a anunțat că licențele celor 6 posturi TV au fost suspendate pe motiv că „promovează interese străine”

Șase posturi TV controlate de Șor și Plahotniuc rămân temporar fără licență de emisie. Este vorba de Orizont TV, ITV, Prime, Publika, Canal 2 și Canal 3. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) pe 30 octombrie, la cererea directorului Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteață. Premierul Dorin Recean susține că autoritățile dețin dovezi că posturile TV nominalizate ar urmări un interes din afara Republicii Moldova, în scop destabilizator. Șeful Guvernului a dat asigurări publice că nu va permite acest lucru.

„În Republica Moldova zilnic suntem supuși unor atacuri hibride din partea Federației Ruse. În ultimele săptămâni, aceste amenințări au crescut în intensitate. Rusia, prin intermediul grupărilor criminale organizate, vrea să influențeze alegerile locale din 5 noiembrie și să submineze procesul democratic. Astăzi, la recomandarea SIS, CSE a decis suspendarea licențelor a 6 posturi de televiziune care promovează interese străine. Aceste televiziuni sunt subordonate grupărilor criminale Plahotniuc și Șor, care și-au unit eforturile pentru a destabiliza țara. Avem dovezi că aceste posturi urmăresc un interes din afara Republicii Moldova, în scop destabilizator. Noi nu vom permite acest lucru și vom acționa de fiecare dată prompt și hotărât în interesul cetățenilor”, a declarat premierul Dorin Recean.

Amintim că directorul SIS Alexandru Musteață a anunțat în cadrul unui briefing susținut puțin timp în urmă că a cerut CSE să suspende licența a șase posturi TV, pe perioada stării de urgență. Musteață susține că cele șase posturi de televiziune, care sunt controlate direct sau indirect de oligarhii fugari Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, ar promova interesele grupului criminal Șor și a peroanelor fizice și juridice incluse în sancțiunile impuse inclusiv de SUA și UE. Mai mult, potrivit șefului SIS, cele șase posturi TV ar duce o campanie de dezinformare și manipulare în Moldova – acțiuni care ar fi fost intensificate în special în ajunul alegerilor locale din 5 noiembrie.

Tot astăzi, șeful SIS a anunțat că a blocat 31 de portaluri web care ar fi contribuit la dezinformarea cetățenilor. 21 dintre ele, spune Musteață, ar fi controlate de Moscova. Detalii – AICI.

Precizăm că decizia CSE nu a fost făcută publică, deocamdată.

***

Reamintim că, la sfârșitul anului trecut, Comisia pentru Situații Excepționale a suspendat activitatea postului TV Primul în Moldova și a altor cinci posturi TV (TV6, Orhei TV, Accent TV, NTV Moldova și RTR Moldova) până la anularea stării de urgență din țară. Autoritățile și-au argumentat decizia prin faptul că posturile TV „au relatat tendențios și manipulativ evenimentele din țară și războiul din Ucraina” și prin dorința de a „proteja cetățenii și țara” în situația unui războiului informațional. De altfel, Guvernul Canadei a impus sancțiuni, recent, celor șase posturi TV pentru că ar răspândi în mod constat dezinformarea rusă.

În ultima perioadă Primul în Moldova emitea doar online. Conținutul canalului rus „Pervîi Kanal”, care a fost retransmis anterior de postul TV Primul în Moldova, controlat de oligarhul fugar Ilan Șor, a apărut acum pe postul ITV.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: