Florești.md

Președintele raionului Florești a încălcat din nou legea. Riscă să fie înscris în Registrul Interdicțiilor

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis încă un act de constatare pe numele Președintelui raionului Florești, Ștefan Paniș. De această dată, subiectul a fost constatat cu o incompatibilitate de funcție în timpul exercitării mandatului de demnitate publică. Dacă actele emise de ANI vor rămâne definitive, șefia raionului riscă interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică timp de 3 ani și va fi înscris în Registrul Interdicțiilor.

În noiembrie 2021, în baza unei sesizări, inspectorul de integritate a inițiat controlul pe regimul juridic al incompatibilității.

Potrivit materialelor probatorii acumulate, s-a confirmat că subiectul a deținut simultan cu funcția de președinte de raion și calitatea de administrator al unei firme. Această firmă, cu activitate în agricultură, a fost fondată în anul 1999.

Din 2003, subiectul a figurat în calitate de administrator și fondator, cu cota de participație de 75 %. Acesta a acces în funcția de președinte al raionului în anul 2012, aflându-se la al treilea mandat. Conform legii, odată cu apariția stării de incompatibilitate orice subiect al declarării este obligat ca în termen de 30 de zile să renunțe la una din funcțiile incompatibile. Această acțiune nu a fost realizată în termen de președintele raionului Florești.

Ștefan Paniș se află la a treia abatere de la legea specială a ANI. Anterior, pe numele acestuia au fost emise alte două acte de constatare. Într-un act s-a identificat o diferență de peste 1,6 milioane de lei și o diferență substanțială de circa 270 de mii de lei, ultima sumă fiind supusă cererii de confiscare a averii în folosul statului. Iar, printr-un alt act s-a stabilit că în perioada noiembrie 2019 – mai 2020, acesta s-a mai aflat în incompatibilite, administrând un alt SRL. Ambele acte au fost contestate în instanța de judecată.

Dacă actele emise de ANI vor rămâne definitive, Președintele raionului Florești riscă interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică timp de 3 ani și va fi înscris în Registrul Interdicțiilor.

Ștefan Paniș se prezumă a fi nevinovat până la emiterea unei decizii definitive și irevocabile.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Atacuri cu drone în Ucraina și Rusia, după o nouă rundă de negocieri. Piața „Privoz” din Odesa, în flăcări

Rusia și Ucraina s-au atacat din nou cu drone în noaptea de miercuri spre joi, la doar câteva ore după ce au încheiat o nouă rundă de negocieri pentru pace, desfășurată cu ușile închise la Istanbul.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că a doborât, în această noapte, 21 de drone ucrainene. Sub atac au nimerit mai multe regiuni, inclusiv Soci și Krasnodar. Cel puțin 3 persoane au decedat, iar 13 au fost rănite. Mai multe aeroporturi din Rusia și-au suspendat temporar activitatea, în timpul atacului, scrie DW.

În Ucraina, atacul principal a vizat Odesa. În urma bombardamentului, a izbucnit un incendiu la celebra piață „Privoz”. Un bloc de locuințe din cartierul Moldovanka a fost, de asemenea, afectat. Autoritățile locale au raportat pagube asupra unor monumente arhitecturale din centrul istoric al orașului, care se află sub protecția UNESCO.

Orașele ucrainene Cerkasî și Nikolaev au fost și ele ținte ale atacurilor cu drone. Autoritățile ucrainene raportează mai mulți răniți.

Amintim că, pe 23 iulie, la Istanbul a avut loc a treia rundă de negocieri între Rusia și Ucraina. Potrivit șefului delegației ucrainene, Rustem Umerov, discuțiile au vizat încetarea focului, eliberarea prizonierilor și „o întâlnire a liderilor pentru o pace dreaptă”. Umerov a precizat că Kievul a propus Moscovei organizarea unei întâlniri între președinți până la sfârșitul lunii august.

Negocierile s-au desfășurat cu ușile închise și au durat mai puțin de o oră. Conform agenției ruse TASS, delegațiile au convenit noi schimburi de prizonieri, care ar putea include nu doar militari, ci și civili – cel puțin 1.200 de persoane din fiecare parte.

Decizia privind organizarea celei de-a patra runde de negocieri va fi luată după implementarea noilor înțelegeri, a declarat o sursă citată de TASS.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: