Președintele Vladimir Zelenski și poporul ucrainean, propuși la Premiul Nobel pentru Pace
Full Article 2 minutes read

Președintele Vladimir Zelenski și poporul ucrainean, propuși la Premiul Nobel pentru Pace

Președintele Vladimir Zelenski și poporul ucrainean sunt propuși pentru a fi nominalizați la Premiul Nobel pentru Pace. Circa 40 de politicieni, membri ai Parlamentului European și foști oficiali mondiali, s-au adresat Comitetului Nobel cu o scrisoare prin care solicită să fie extins până în 31 martie termenul pentru nominalizarea candidaților. 

În scrisoarea semnată de foști și actuali membri ai Parlamentului European sau miniștri din Regatul Țărilor de Jos, Estonia, Marea Britanie, România, Begia și Suedia se arată că omenirea a devenit martoră a curajului și rezistenței ucrainenilor față de armata rusă.

Aceștia i-au nominalizat pe președintele Ucrainei Vladimir Zelenski și poporul ucrainean la Premiul Nobel pentru Pace, se arată în scrisoarea publicată pe un site special creat în acest scop.

Președintele Vladimir Zelenski și poporul ucrainean, propuși la Premiul Nobel pentru Pace

BBC

În scrisoare, membrii Comitetului Nobel sunt rugați să prelungească procedura de nominalizare pentru Premiul Nobel până pe 31 martie, întrucât de fapt este deja închisă.

În lumina evenimentelor fără precedent din punct de vedere istoric, solicităm respectuos Comitetului pentru Premiul Nobel pentru Pace să redeschidă și să reconsidere procedura de nominalizare pentru Premiul Nobel pentru Pace din 2022.

Lumea este șocată de imaginile de război care vin din Ucraina. Milioane de familii trăiesc acum în frică, casele și mijloacele de trai fiind amenințate de bombardamente și de o armată invadatoare. Suntem martori ai curajului poporului ucrainean care rezistă acestui război purtat împotriva sa de către Federația Rusă”, se arată în adresare.

Președintele Vladimir Zelenski și poporul ucrainean, propuși la Premiul Nobel pentru Pace

focus.ua

În acest moment și în întreaga lume, concetățenii democrați își pun cu toții aceeași întrebare: ce putem face pentru a sprijini poporul ucrainean? Credem că acum este momentul să arătăm poporului ucrainean că lumea este de partea lor”, au mai argumentat politicienii.

La începutul lunii februarie, Polonia l-a nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace pe Mustafa Djemilev, legendarul lider informal al tătarilor din Crimeea, apărător al drepturilor omului, politician și disident, în prezent deputat în Rada Supremă a Ucrainei.

Amintim că, în 2021, Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat jurnalistei din Filipine Maria Ressa și redactorului șef al portalului rus „Novaya Gazeta” Dmitrii Muratov.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: