UNIAN

Președintele Vladimir Zelenski și poporul ucrainean, propuși la Premiul Nobel pentru Pace

Președintele Vladimir Zelenski și poporul ucrainean sunt propuși pentru a fi nominalizați la Premiul Nobel pentru Pace. Circa 40 de politicieni, membri ai Parlamentului European și foști oficiali mondiali, s-au adresat Comitetului Nobel cu o scrisoare prin care solicită să fie extins până în 31 martie termenul pentru nominalizarea candidaților. 

În scrisoarea semnată de foști și actuali membri ai Parlamentului European sau miniștri din Regatul Țărilor de Jos, Estonia, Marea Britanie, România, Begia și Suedia se arată că omenirea a devenit martoră a curajului și rezistenței ucrainenilor față de armata rusă.

Aceștia i-au nominalizat pe președintele Ucrainei Vladimir Zelenski și poporul ucrainean la Premiul Nobel pentru Pace, se arată în scrisoarea publicată pe un site special creat în acest scop.

BBC

În scrisoare, membrii Comitetului Nobel sunt rugați să prelungească procedura de nominalizare pentru Premiul Nobel până pe 31 martie, întrucât de fapt este deja închisă.

În lumina evenimentelor fără precedent din punct de vedere istoric, solicităm respectuos Comitetului pentru Premiul Nobel pentru Pace să redeschidă și să reconsidere procedura de nominalizare pentru Premiul Nobel pentru Pace din 2022.

Lumea este șocată de imaginile de război care vin din Ucraina. Milioane de familii trăiesc acum în frică, casele și mijloacele de trai fiind amenințate de bombardamente și de o armată invadatoare. Suntem martori ai curajului poporului ucrainean care rezistă acestui război purtat împotriva sa de către Federația Rusă”, se arată în adresare.

focus.ua

În acest moment și în întreaga lume, concetățenii democrați își pun cu toții aceeași întrebare: ce putem face pentru a sprijini poporul ucrainean? Credem că acum este momentul să arătăm poporului ucrainean că lumea este de partea lor”, au mai argumentat politicienii.

La începutul lunii februarie, Polonia l-a nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace pe Mustafa Djemilev, legendarul lider informal al tătarilor din Crimeea, apărător al drepturilor omului, politician și disident, în prezent deputat în Rada Supremă a Ucrainei.

Amintim că, în 2021, Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat jurnalistei din Filipine Maria Ressa și redactorului șef al portalului rus „Novaya Gazeta” Dmitrii Muratov.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Marș, cântece patriotice și… politică: cum a fost sărbătorită suveranitatea la Chișinău

Suveranitatea Republicii Moldova a fost sărbătorită la Chișinău cu marș și cântece patriotice. Circa 10.000 de persoane au participat luni seara, 23 iunie, la Marșul Suveranității, o manifestație organizată de președinta Maia Sandu, cu ocazia împlinirii a 35 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate.

Marșul „Suveranității” a început la monumentul Ion și Doina Aldea-Teodorovici. Unele persoane au purtat costume tradiționale și au ținut drapele în mâini. La eveniment au fost surprinși președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean și președintele Parlamentului, Igor Grosu. Totuși, manifestația nu a decurs fără note politice, fiind menționate în discursurile ținute de unii oficiali și oameni de cultură viitoarele alegeri parlamentare.

În deschidere, Cristofor Aldea-Teodorovici și Simona au interpretat piese dedicate renașterii naționale. Artistul i-a mulțumit președintei pentru prezență: „Am visat, dar înainte să ajungă să devină președinte al nostru, să avem un președinte care să ne vorbească limba română dulce, un grai frumos. Vă mulțumesc pentru că sunteți și pentru tot ce faceți.”

Participanții au pornit apoi într-un marș spre sediul Președinției, unde Maia Sandu a susținut o declarație în fața mulțimii. Șefa statului a fost întâmpinată cu aplauze și scandări: „Maia Sandu și poporul!”, „Bravo!”.

În discursul său, Maia Sandu a subliniat importanța suveranității și a parcursului european al Republicii Moldova: „Suveranitatea nu se strigă, ci se construiește zi de zi. Cei care azi își gravează pe frunte suveranitatea, dar de fapt luptă pentru a subjuga din nou Moldova unui stat străin, unui imperiu care aduce doar distrugere și nenorocire, aceștia vor să pervertească cuvântul suveranitate. Mai ales acum, când suntem martorii unui nou atac al imperialismului rus”, a declarat Maia Sandu.

Totodată, președinta transmis un mesaj în apărarea valorilor democratice și a parcursului european al Republicii Moldova.

Moldova are puterea să își decidă singură soarta și asta trebuie să facem. Parlamentul Moldovei trebuie să rămână al cetățenilor Republicii Moldova, nu să ajungă pe mâna Kremlinului. Astăzi, Moldova e pe calea cea dreaptă – avem pace, consolidăm democrația, avem instituții care încep, în sfârșit, să lucreze pentru oameni. Avem prieteni. Avem spirjin și avem un obiectiv clar – Moldova în UE.

Dacă azi trăim într-o țară liberă e datorită celor care acum 35 de ani nu au tăcut, nu s-au speriat, nu au dat înapoi. Și noi nu avem dreptul să dăm înapoi. La toamnă se pune în joc însăși suveranitatea noastră, ceea ce face cu atât mai simbolică celebrarea, astăzi, a 35 de ani de la semnarea Declarației de Suveranitate”, a mai subliniat Maia Sandu.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, le-a mulțumit celor prezenți pentru susținere: „Vă mulțumim! Mulți și uniți într-o Moldovă suverană!”, a scris acesta pe rețelele de socializare.

Poetul și fostul deputat Ion Hadîrcă a avut, la rândul său, un discurs în care a îndemnat la unitate și vigilență în fața pericolelor:

„În aceste condiții vitrege, se întâmplă atâtea în lumea aceasta, te mieri cum cad înțelegerile, tratatele, cad principiile după care se conduceau statele. Ceva de nedescris. Noi trebuie să fim cât mai gramăjoră în aceste clipe de restriște, cât mai uniți. Și iată că în preajma unei posibile-apropiate campanii despre care a vorbit și doamna Președintă, încep a-și ridica din nou capetele șorecuții, șoriștii, cei care vin cu alte scenarii. Cei bătuți cu secera și ciocanul în cap. Cei cu sutanele, care se duc și pupă poala Kremlinului. Cei care unii din „idioții utili” din aripa noastră națională, care nu știu și rătăcesc încă și nu știu ce să facă. Cei care sunt indiferenți și nu își dau seama că pot pierde totul ce s-a câștigat în acele zile cu adevărat istorice. Trebuie să spunem un „nu” hotărât tuturor acestor „rătăciți”, să demonstrăm că suntem solidari și în continuare aceste principii pentru care au luptat înaintașii noștri vor fi salvate pe 28 septembrie. Nu a rămas mult”, a spus Hadîrcă.

„Unitate!” – a scandat mulțimea.

Șeful de Cabinet al președintei Maia Sandu, Adrian Băluțel, a scris într-o postare că la Marșul Suveranității au participat circa 10.000 de persoane.

Multumim celor circa 10000 de oameni cu care am mers la pas pentru a celebra Suveranitate Republicii Moldova”, a transmis Băluțel.










Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: