Președinția, detalii despre ședința neanunțată a Consiliului Suprem de Securitate. Cele două recomandări

Consiliul Suprem de Securitate (CSS) al Republicii Moldova a stabilit două recomandări prioritare pentru consolidarea instituțiilor responsabile de combaterea corupției și pentru întărirea securității naționale. Astfel, CSS a decis consolidarea arhitecturii instituționale a autorităților anticorupție și întărirea cadrului legal pentru sancționarea mai severă a actorilor implicați în corupția politică și electorală, prin inițiative legislative comune ale Ministerului Afacerilor Interne și Centrului Național Anticorupție (CNA).

Aceste măsuri au fost stabilite în cadrul unei ședințe conduse de președinta Maia Sandu, care a evaluat progresul în lupta împotriva corupției politice și electorale, în continuarea acțiunilor din întâlnirea din 11 noiembrie 2024. Șefa statului a subliniat că corupția politică reprezintă o amenințare majoră pentru democrație, iar evenimentele din cadrul referendumului pentru integrarea europeană au evidențiat vulnerabilitățile Republicii Moldova în fața unor tentative de manipulare a voinței cetățenilor. Maia Sandu a afirmat că tolerarea corupției politice pentru o perioadă îndelungată a permis grupurilor criminale să submineze securitatea națională.

În cadrul ședinței, au fost prezentate progresele înregistrate, printre care sancțiuni contravenționale de 10,8 milioane de lei aplicate de CNA, care a deschis 30 de cauze penale, dintre care patru au fost deja trimise în instanță. De asemenea, CNA a identificat 57 de persoane implicate în distribuirea de fonduri ilegale, într-un grup condus de Ilan Șor, condamnat definitiv pentru frauda bancară.

Președinta Maia Sandu a mai subliniat importanța consolidării instituțiilor anticorupție și întăririi sancțiunilor pentru cei implicați în acte de corupție politică și electorală. Aceasta a precizat că Guvernul și instituțiile abilitate vor analiza în continuare detaliile măsurilor propuse, în scopul de a proteja integritatea procesului electoral și securitatea națională.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: