Președinția răspunde asociației „Promo-LEX” privind acordarea mai multor împuterniciri poliției: „În niciun caz nu vor îngrădi dreptul la proteste”
Full Article 2 minutes read

Președinția răspunde asociației „Promo-LEX” privind acordarea mai multor împuterniciri poliției: „În niciun caz nu vor îngrădi dreptul la proteste”

Președinția a venit cu o reacție după ce Promo-LEX s-a arătat îngrijorat în legătură cu intenția președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, de a propune Guvernului modificarea legislației pentru a facilita intervenția forțelor de ordine la întruniri. Purtătoarea de cuvânt a șefei statului, Sorina Ștefîrța, a declarat că solicitarea președintei „s-a referit strict la întrunirile unde e încălcată grav ordinea publică”. 

„Solicitarea Președintei Maia Sandu s-a referit strict la întrunirile unde e încălcată grav ordinea publică și unde nici organizatorii, nici autoritățile publice locale, responsabile de gestionarea manifestației, nu-și îndeplinesc obligațiunile privind sistarea acesteia (art.21 alin.(2) din Legea cu privire la întruniri). Intervențiile în cauză, daca vor fi aprobate, în niciun caz nu vor îngrădi dreptul la întrunire și la protest al cetățenilor”, a menționat Sorina Ștefîrța.

Amintim că pe 12 octombrie Promo-LEX a declarat că modificarea legislației nu este oportună și nu poate fi determinată de un presupus conflict între administrația publică locală și forțele de ordine. Ei au spus că forțele de ordine au deja toate procedurile și pârghiile legale necesare pentru a interveni în situații care pun în pericol ordinea publică.

Pe 11 octombrie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut Guvernului să examineze modificarea temporară a legislației „care va permite Poliției să asigure ordinea publică” în timpul protestelor Partidului „ȘOR”, care au loc la Chișinău deja a treia săptămână la rând.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: