Protestele organizate în apropierea punctelor de trecere spre partea dreaptă a Nistrului sunt catalogate de autoritățile de la Chișinău drept acțiuni politice menite să provoace tensiuni între locuitorii de pe cele două maluri. Invitat la Radio Moldova, purtătorul de cuvânt al Președinției, Igor Zaharov, a menționat că responsabilitatea pentru actuala criză energetică din stânga Nistrului revine Moscovei și administrației de la Tiraspol, nu Chișinăului.
„Acum este clar pentru toată lumea cine a provocat această criză umanitară, de fapt, în stânga Nistrului. Chișinăul niciodată nu s-a opus livrărilor de gaze pe malul stâng. Ba mai mult, știți cu toții că există un contract prin care Gazprom trebuie să livreze gaze naturale pe malul stâng al Republicii Moldova, contract care expiră tocmai în septembrie 2026. Deci Gazpromul nu-și onorează obligațiile sale contractuale, criza este provocată în mod artificial de Moscova și soluția poate fi una simplă, dacă Gazprom și-ar onora obligațiile contractuale și ar livra în mod simplu, pentru că sunt destul de multe opțiuni tehnice de a livra acest gaz pe malul stâng,” a declarat Zaharov pentru sursa citată.
În pofida încercărilor repetate ale Chișinăului de a găsi soluții la criza energetică, autoritățile separatiste de la Tiraspol au refuzat colaborarea.
„Chișinăul, în repetate rânduri, încă din noiembrie, a încercat să discute cu cei de la Tiraspol pentru a soluționa în mod prioritar potențiala criză. Acest lucru nu a fost dorit de către Tiraspol, ba mai mult, reuniunile care trebuiau să aibă loc au fost refuzate în ultima clipă de către reprezentanții Tiraspolului. Am propus să livrăm gaze pe malul stâng de pe bursa europeană, am făcut și teste care arată că acest lucru este posibil. S-au oferit și soluții cu cărbune, dar niciuna dintre aceste soluții nu a fost acceptată de Tiraspol,” a subliniat purtătorul de cuvânt al Președinției.
Zaharov a mai precizat că administrația de la Tiraspol a comunicat că nu intenționează să plătească pentru consumul de gaz, ci doar pentru tranzitul acestuia.
Autoritățile de la Chișinău susțin că refuzul de a colabora al Tiraspolului are un substrat politic.
„Se dorește cumva de a învrăjbi populația de pe ambele maluri ale Nistrului. Noi am încercat să oferim atât soluții tehnice, cât și soluții umanitare. Moldovagaz, care este o companie fiică a Gazpromului, este gata să livreze gaz pe malul stâng, dar Tiraspolul ne-a comunicat că vor achita doar pentru tranzitul de gaz și nu pentru consumul în sine,” a spus Zaharov.
În acest context, Zaharov a reiterat că protestatarii nu sunt de vină pentru situația actuală și a făcut un apel către Tiraspol să prioritizeze nevoile locuitorilor din stânga Nistrului, renunțând la „jocurile politice”. „Oamenii care protestează nu au nicio vină. Ei trebuie să beneficieze de căldură și lumină, iar noi dorim ca această criză să fie rezolvată cât mai curând posibil.”
Locuitorii regiunii separatiste Transnistria au ieșit în stradă, nemulțumiți de „acțiunile autorităților de la Chișinău, care au impus o blocadă energetică regiunii”. Protestele au loc simultan în mai multe localități din regiunea transnistreană, precum Tighina, Rîbnița și Dubăsari.
Protestatarii cu drapele, inclusiv ale Rusiei și pancarde cu mesaje, printre care ,,Moldova este vinovată de decesul oamenilor transnistrieni” scandează: ,,Moldova, permite furnizarea gazului!”.
***
Începând cu 1 ianuarie 2025, în pofida angajamentelor contractuale, concernul rusesc Gazprom a oprit livrările de gaze în R. Moldova, care erau direcționate în regiunea transnistreană.
În ianuarie curent, liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski a fost la Moscova. Informația, apărută inițial în presă, a fost confirmată de președinta Maia Sandu pe 14 ianuarie. Ea a declarat că știe despre vizită și că autoritățile încurajează soluționarea problemei din regiune încât locuitorii să aibă cât mai curând căldură, curent electric și apă. Detalii AICI. Presa a scris că Vadim Krasnoselski a plecat la Moscova, de pe Aeroportul Chișinău, pe 10 ianuarie și a revenit pe 14 ianuarie.
Pe 15 ianuarie, Krasnoselski a anunțat că principalul rezultat al vizitei sale la Moscova este că gazele rusești vor ajunge în Transnistria. Totuși, el nu a precizat cum vor fi livrate. Detalii AICI. Pe 16 ianuarie, Moscova a declarat că este pregătită să ajute regiunea transnistreană în privința alimentării cu gaz, însă Chișinăul trebuie să asigure livrarea în stânga Nistrului și încheierea contractelor. Detalii AICI.
Tot pe 16 ianuarie, premierul Dorin Recean a declarat că a vorbit cu Vadim Krasnoselski, după ce ultimul a revenit de la Moscova. Potrivit lui Recean, Krasnoselski s-a întors „cu impresia că Moscova a hotărât problema, or Moscova nu i-a oferit o soluție pe gaze naturale”. Detalii AICI.
Pe 20 ianuarie, Vadim Krasnoselski a spus că este de acord ca gazul în Transnistria să fie livrat prin intermediul Moldovagaz și a adăugat că regiunea „garantează plata”. Detalii AICI. Amintim în context că pe 2 ianuarie Moldovagaz și Energocom au anunțat că sunt dispuse să ofere asistență, inclusiv suport tehnic și comercial, companiei Tiraspoltransgaz în organizarea achiziției de gaze pe orice platformă europeană. Se preciza că achiziția poate avea loc „pe baza condițiilor de piață”. Detalii AICI. Atunci, Tiraspoltransgaz a refuzat propunerea.
Pe 20 ianuarie, Chișinăul a declarat că analizează solicitarea Tiraspolului. Ultimul, potrivit autorităților de la Chișinău, a propus ca plata pentru gazele livrate în regiunea transnistreană, inclusiv achiziția și transportarea acestora la hotarul cu Republica Moldova să fie realizată de companii terțe, iar Tiraspoltransgaz să achite doar costurile tranzitului pe teritoriul țării. Detalii AICI. Președinta Maia Sandu a adăugat că autoritățile vor analiza ce companii sunt implicate în acest proces și a menționat că Moldovagaz poate lucra doar cu entități care respectă cadrul legal. Detalii AICI.
Pe 23 ianuarie, Krasnoselski s-a adresat din nou către președinta Maia Sandu. El a spus că „Moldova împiedică aprovizionarea cu gaze către Transnistria” și că situația actuală din regiune ar fi din cauza șefei statului. Totodată, el a anunțat că regiunea va informa mai multe structuri, printre care ONU și Crucea Roșie, despre „încercările de discriminare” din partea Chișinăului în raport cu locuitorii Transnistriei. Într-un comentariu pentru NewsMaker, Biroul politici de reintegrare a îndemnat Tiraspolul „să-și revizuiască comportamentul”. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!