Preț-record în Europa pentru gaz. Mia de metri cubi a trecut de $1900
Full Article 2 minutes read

Preț-record în Europa pentru gaz. Mia de metri cubi a trecut de $1900

Prețul la gaz a urcat, pe 6 octombrie, la un nou record, în Europa, ajungând la $1924, informează Interfax. Este a patra scumpire înregistrată pe parcursul zilei, arată datele publicate de bursa ICE Futures, la care face trimitere RIA Novosti.

Astfel, contractele futures, conform indicelui olandez TTF, s-au scumpit până la $1937. Este al patrulea record de la deschiderea bursei – inițial, prețul s-a ridicat la 1596,8 dolari, peste câteva minute a ajuns la 1607,2 dolari, iar la ora 11:16 a atins 1712,4 dolari.

Indicatorul istoric s-a prăbușit, peste câteva minute, până la 1679 de dolari. La ora 11:41, prețul a crescut la 1765,8 dolari per mia de metri cubi, ceea ce constituie 27,4% mai mult față de ziua precedentă.

Prețul la gaz pe piața europeană a crescut în ritm vertiginos în ultimele săptămâni. Cel mai bun indicator care descrie criza de pe piața gazelor din Europa este determinat de evoluția prețului în ultimul an. Deși acum se tranzacționează la niveluri record, gazul era tranzacționat în aceeași perioadă a anului trecut cu sub 150 de dolari pe mia de metri cubi.

Europa se luptă să asigure suficient gaz și cărbune înainte de venirea iernii, creșterea prețurilor obligând unii dintre giganții industriali să închidă fabricile sau să reducă producția, potrivit Bloomberg.

Depozitele europene de gaze sunt în prezent pline în proporție de sub 75%, acesta reprezentând cel mai scăzut nivel pentru această perioadă a anului în mai bine de un deceniu.

Săptămâna trecută, vicepremierul Andrei Spînu a confirmat că, pe parcursul lunii octombrie, Republica Moldova va achita $790 pentru 1000m3 de gaz.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: