Prețul pentru un litru de motorină a trecut pragul de 23 de lei. ANRE explică fenomenul scumpirilor
Full Article 2 minutes read

Prețul pentru un litru de motorină a trecut pragul de 23 de lei. ANRE explică fenomenul scumpirilor

Carburanții continuă să se scumpească în Republica Moldova. Potrivit Agenției pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în următoarele trei zile, 12-14 august, moldovenii vor scoate din buzunar cu șase bani mai mult pentru un litru de benzină (25,76 lei) și cu 14 bani mai mult pentru un litru de motorină standard (23,13 lei).

ANRE explică că prețul la benzină și motorină este influențat în continuare de cel mai scăzut nivel al producției de țiței din ultimii doi ani. Totodată, Agenția atestă o creștere accentuată a cotațiilor internaționale Platts la benzină și motorină. Potrivit ANRE, doar în timpul ultimelor sesiuni, cotațiile la carburanți s-au majorat cu circa 45-70 $/tona, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 5-7%.

„Aceste constrângeri, amplificate de decizia Federației Ruse de a reduce exporturile de țiței cu 0,5 milioane baril/zi în august și cu 0,3 milioane baril/zi în septembrie, au ridicat prețul unui baril de petrol până la circa 87 $. Totodată, situația privind navigația în zona Mării Negre rămâne în continuare incertă, fapt ce pune presiune suplimentară asupra costurilor de livrare a produselor petroliere transportate tradițional pe această cale”, mai explică ANRE.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: