Prețuri mai mari la carburanți. Este a treia scumpire timp de o lună
Full Article 2 minutes read

Prețuri mai mari la carburanți. Este a treia scumpire timp de o lună

Carburanții s-au scumpit din nou. Mai multe stații PECO au afișat pe 24 februarie prețuri mai mari cu până la 65 de bani, scrie IPN. Este a treia majorare de preț la benzină, motorină și gaz lichefiat timp de o lună.

Odată cu afișarea prețurilor noi, benzina cu cifra octanică 95 costă în medie 18,30 lei, în comparație cu 17,70 lei. Un litru de motorină costă 15,60 lei, comparativ cu 14,90-15,00 lei. Prețul mediu al gazului lichefiat constituie aproape 11 lei, în comparație cu 10,35 lei.

Este a treia scumpire la carburanți timp de o lună.

Recent, Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a organizat audieri cu privire la situația de pe piața carburanților. În cadrul acestora, Consiliul Concurenței preciza că șase companii petroliere, care gestionează împreună 66% din stațiile PECO din țară, adoptă comportament similar la modificarea prețurilor, acestea fiind cu aceeași valoare, într-un termen de 48-72 de ore. Analiza evoluțiilor prețurilor de panou denotă o neconcordanță de reacție a pieței la modificarea cotațiilor internaționale, și anume reacție imediată la creșterea cotațiilor și reacție întârziată la scăderi.

Potrivit prognozei Consiliului Concurenței, în 2021, în Moldova vor continua să crească prețurile la benzină, diesel și gaz lichefiat. Scumpirile sunt motivate de faptul că, după prăbușirea prețurilor la petrol, în primăvara anului trecut, prețurile au începur, din nou, să crească și au ajuns la nivelul de înainte de criză.

Din martie 2019, petroliștii stabilesc de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10%.

Mai multe detalii despre ce spun experții și ce se va întâmpla cu prețurile la carburanți citiți în articolul „De ce în Moldova cresc prețurile la benzină și ce va fi mai departe. Analiză NM”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: