Prima reacție a MAEIE cu privire la declarațiile Londrei despre echiparea Moldovei conform standardelor NATO
Full Article 3 minutes read

Prima reacție a MAEIE cu privire la declarațiile Londrei despre echiparea Moldovei conform standardelor NATO

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a venit cu o declarație în contextul afirmațiilor oficialilor britanici cu privire la faptul că ar dori să vadă țara noastră „echipată conform standardului NATO”. Pentru NM, purtătorul de cuvânt al MAEIE, a menționat că autoritățile promovează o agendă „bine cunoscută cetățenilor și partenerilor”. Reprezentantul MAEIE a precizat că cooperarea RM cu NATO se desfășoară în cadrul Parteneriatului pentru Pace, iar unul din elementele centrale ale parteneriatului ține de respectarea neutralității constituționale a R. Moldova.

Pentru NM, purtătorul de cuvânt al MAEIE, Daniel Vodă, a spus că Republica Moldova are mai multe relații de cooperare în domeniul securității și apărării.

„După cum se cunoaște și în spațiul public, țara noastră are relații de cooperare în domeniul securității și apărării cu mai mulți parteneri. Scopul acestui dialog ține atât de participarea la eforturile de asigurare a păcii și securității internaționale, cât și asigurarea capacităților necesare de apărare ale forțelor armate pentru contracararea potențialelor riscuri de securitate”, a declarat Vodă.

Tot el a precizat că aceste acțiuni fac parte din obiectivele de promovare a interesului nostru național.

„Autoritățile Republicii Moldova promovează o agendă transparentă, bine cunoscută cetățenilor și partenerilor noștri. Totodată, ținem să reamintim faptul că cooperarea noastră cu NATO se desfășoară în cadrul Parteneriatului pentru Pace, principalul instrument al acestei cooperări fiind Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului (IPAP)”, a comunicat Vodă pentru NM.

Într-un final, purtătorul de cuvânt al MAEIE a precizat că unul din elementele centrale ale acestui parteneriat „ține de importanța respectării principiului neutralității constituționale a țării noastre de toți actorii vizați”.

***

Pe 21 mai, ministrul de Externe al Marii Britanii Liz Truss a declarat că au avut loc discuții cu aliații despre cum să ajute națiunile mai mici să se apere. Ea a spus că este clar că, în ciuda succesului limitat în Ucraina, președintele Vladimir Putin și-a păstrat „ambițiile de a crea o Rusie mai mare”. În acest context, Liz Truss a declarat că discuțiile despre îmbunătățirea apărării ucrainene pentru a descuraja agresiunile viitoare vor acoperi și „alte state vulnerabile, cum ar fi Moldova”.

„Aș dori să văd Moldova echipată conform standardului NATO. Aceasta este o discuție pe care o avem cu aliații noștri”, a spus ministrul britanic.

Tot pe 21 mai, în timpul unei vizite oficiale la Chișinău, președintele Comitetului pentru Afaceri Externe, Gregory Meeks, a declarat că SUA sunt gata să livreze R. Moldova arme, dacă li se va cere, dar că „această decizie trebuie luată împreună”.

Ministerul de Externe al Federației Ruse a publicat pe 23 mai o reacție la declarația oficialilor britanici, cu privire la faptul că ar dori să vadă R. Moldova „echipată conform standardului NATO”.

Oficialii ruși au subliniat că Moscova va supraveghea reacția Chișinăului la acest subiect. „Ne provoacă uimire nu atât declarația Marii Britanii, cât posibila reacție a Chișinăului. Însă vom urmări această reacție la declarațiile respective, pentru că în Constituția R. Moldova este indicat clar statutul de neutralitate”, a spus diplomatul.

Pe 23 mai, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a cerut explicații de la autoritățile moldovenești, în care să comunice dacă au avut discuții cu reprezentanții Marii Britanii despre „necesitatea livrărilor de armament de către statele NATO”.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: