Andrei Mardari / NewsMaker

Prima reacție a MAEIE cu privire la declarațiile Londrei despre echiparea Moldovei conform standardelor NATO

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a venit cu o declarație în contextul afirmațiilor oficialilor britanici cu privire la faptul că ar dori să vadă țara noastră „echipată conform standardului NATO”. Pentru NM, purtătorul de cuvânt al MAEIE, a menționat că autoritățile promovează o agendă „bine cunoscută cetățenilor și partenerilor”. Reprezentantul MAEIE a precizat că cooperarea RM cu NATO se desfășoară în cadrul Parteneriatului pentru Pace, iar unul din elementele centrale ale parteneriatului ține de respectarea neutralității constituționale a R. Moldova.

Pentru NM, purtătorul de cuvânt al MAEIE, Daniel Vodă, a spus că Republica Moldova are mai multe relații de cooperare în domeniul securității și apărării.

„După cum se cunoaște și în spațiul public, țara noastră are relații de cooperare în domeniul securității și apărării cu mai mulți parteneri. Scopul acestui dialog ține atât de participarea la eforturile de asigurare a păcii și securității internaționale, cât și asigurarea capacităților necesare de apărare ale forțelor armate pentru contracararea potențialelor riscuri de securitate”, a declarat Vodă.

Tot el a precizat că aceste acțiuni fac parte din obiectivele de promovare a interesului nostru național.

„Autoritățile Republicii Moldova promovează o agendă transparentă, bine cunoscută cetățenilor și partenerilor noștri. Totodată, ținem să reamintim faptul că cooperarea noastră cu NATO se desfășoară în cadrul Parteneriatului pentru Pace, principalul instrument al acestei cooperări fiind Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului (IPAP)”, a comunicat Vodă pentru NM.

Într-un final, purtătorul de cuvânt al MAEIE a precizat că unul din elementele centrale ale acestui parteneriat „ține de importanța respectării principiului neutralității constituționale a țării noastre de toți actorii vizați”.

***

Pe 21 mai, ministrul de Externe al Marii Britanii Liz Truss a declarat că au avut loc discuții cu aliații despre cum să ajute națiunile mai mici să se apere. Ea a spus că este clar că, în ciuda succesului limitat în Ucraina, președintele Vladimir Putin și-a păstrat „ambițiile de a crea o Rusie mai mare”. În acest context, Liz Truss a declarat că discuțiile despre îmbunătățirea apărării ucrainene pentru a descuraja agresiunile viitoare vor acoperi și „alte state vulnerabile, cum ar fi Moldova”.

„Aș dori să văd Moldova echipată conform standardului NATO. Aceasta este o discuție pe care o avem cu aliații noștri”, a spus ministrul britanic.

Tot pe 21 mai, în timpul unei vizite oficiale la Chișinău, președintele Comitetului pentru Afaceri Externe, Gregory Meeks, a declarat că SUA sunt gata să livreze R. Moldova arme, dacă li se va cere, dar că „această decizie trebuie luată împreună”.

Ministerul de Externe al Federației Ruse a publicat pe 23 mai o reacție la declarația oficialilor britanici, cu privire la faptul că ar dori să vadă R. Moldova „echipată conform standardului NATO”.

Oficialii ruși au subliniat că Moscova va supraveghea reacția Chișinăului la acest subiect. „Ne provoacă uimire nu atât declarația Marii Britanii, cât posibila reacție a Chișinăului. Însă vom urmări această reacție la declarațiile respective, pentru că în Constituția R. Moldova este indicat clar statutul de neutralitate”, a spus diplomatul.

Pe 23 mai, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a cerut explicații de la autoritățile moldovenești, în care să comunice dacă au avut discuții cu reprezentanții Marii Britanii despre „necesitatea livrărilor de armament de către statele NATO”.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: