„Îndemnăm pe toți să nu atragă R. Moldova în jocuri periculoase”. PSRM, despre declarația ministrului de Externe al Marii Britanii
Full Article 3 minutes read

„Îndemnăm pe toți să nu atragă R. Moldova în jocuri periculoase”. PSRM, despre declarația ministrului de Externe al Marii Britanii

R. Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardului NATO” pentru a o ajuta să se protejeze împotriva amenințării unei invazii ruse, a declarat Liz Truss, ministrul de Externe al Marii Britanii. Reprezentanții PSRM spun că sunt „îngrijorați de declarația ministrului”. Socialiștii cer de la autoritățile R. Moldova „explicații”, în care să comunice dacă au avut discuții cu reprezentanții Marii Britanii despre „necesitatea livrărilor de armament de către statele NATO”. 

„Atragem atenția asupra faptului că această declarație a fost făcută fără să fi avut loc careva discuții publice cu reprezentanții conducerii de vârf a Republicii Moldova. (…) Dacă însă între Republica Moldova și Marea Britanie și/sau alte țări membre ale NATO au avut loc anumite consultări care s-au desfășurat „în culise”, în spatele poporului Republicii Moldova, Partidul Socialiștilor le condamnă cu fermitate și cere de la aparatul președintelui, Guvern, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, majoritatea parlamentară să ofere de urgență explicații publicului larg”, se arată într-o declarație a socialiștilor din data de 23 mai.

De asemenea, PSRM cere autorităților „să renunțe la orice declarații care subminează statutul constituțional de neutralitate permanentă a Republicii Moldova”.

„Amintim atât conducerii Republicii Moldova, cât și tuturor partenerilor externi necesitatea respectării cu strictețe a neutralității și neimplicării în conflictele militare. (…) Oferim o amplă asistență umanitară refugiaților din Ucraina la limita posibilităților noastre, de aceea îi îndemnăm pe toți cei din interiorul țării și din afara ei să nu atragă Republica Moldova în jocuri periculoase care subminează pacea și securitatea statului nostru”, mai comunică socialiștii.

Solicitați de NM să ofere o reacție, reprezentanții MAEIE au menționat că astăzi vor publica o declarație cu privire la furnizarea de arme NATO în țara noastră.

***

Pe 21 mai, ministrul de Externe al Marii Britanii a declarat că Republica Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardului NATO” pentru a o ajuta să se protejeze împotriva amenințării unei invazii ruse.

Oficiala a precizat că au avut loc discuții cu aliații despre cum să ajute națiunile mai mici să se apere. Ea a spus că este clar că, în ciuda succesului limitat în Ucraina, președintele Vladimir Putin și-a păstrat „ambițiile de a crea o Rusie mai mare”. În acest context, Liz Truss a declarat că discuțiile despre îmbunătățirea apărării ucrainene pentru a descuraja agresiunile viitoare vor acoperi și „alte state vulnerabile, cum ar fi Moldova”.

Amintim că la începutul lunii mai, președinta Maia Sandu a declarat că „Republica Moldova nu este în pericol” și că evoluția lucrurilor din țară „este monitorizată cu atenție”.

Tot la începutul lunii mai, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat într-o conferință de presă că UE este pregătită „să ofere mai mult sprijin militar” Republicii Moldova. Ulterior,  Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a emis un comunicat, în care a anunțatcă Republica Moldova beneficiază de asistență din partea Uniunii Europene prin intermediul Instrumentului european pentru pace (European Pace Facility). Asistența respectivă nu vizează și nu se referă la armament letal.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: