Primăria Chișinău, nedumerită de ce Moldova 1 nu a transmis live concertul de Revelion din PMAN. Țurcanu: „Nimeni nu ne-a solicitat”
Full Article 4 minutes read

Primăria Chișinău, nedumerită de ce Moldova 1 nu a transmis live concertul de Revelion din PMAN. Țurcanu: „Nimeni nu ne-a solicitat”

Postul național de televiziune Moldova 1 nu a transmis în direct concertul de Revelion, din centrul capitalei, organizat de Primăria Chișinău. Într-o reacție pe o rețea de socializare, consiliera primarului capitalei, Natalia Ixari, care a declarat că este „păcat” faptul că Moldova 1 nu a difuzat concertul. De cealaltă parte, directorul TeleRadio-Moldova (TRM) Vlad Țurcanu a declarat că „nimeni nu a solicitat” ca concertul să fie difuzat, iar Moldova 1 avut propria producție – show-ul „Revelion European”. 

În noaptea dintre ani, Moldova 1 a difuzat în direct show-ul televizat „Revelion european”. Programul spectacolului a inclus reportaje tematice, discuții cu cetățenii Republicii Moldova care locuiesc în Uniunea Europeană și un concert. În cadrul concertului au evoluat artiștii Valentina Nafornița, Cristian Spătaru, Orchestra Fraților Advahov, Zinaida Julea, Satoshi, Aliona Moon, Dara, Ansamblul „Ștefan Vodă” – Tudor Ungureanu, Nelly Ciobanu, Cristina Scarlat, Cornelia Ștefăneț, Mark Oselski Band, Lidia Isac, Violeta Botezatu, Ion Razza, Costi Burlacu, Corina Țepeș, Marcel Roșca Band și Teatrul „Geneza Art”.

Spectacolul „Revelion European” a fost întrerupt pentru câteva minute înainte ca acele ceasornicului să arate ora 00:00, timp în care a fost transmis mesajul de felicitare cu ocazia Anului Nou al președintelui țării Maia Sandu. Ulterior, spectacolul a continuat.

În același timp, cu ocazia Revelionului, și în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) din Chișinău s-a desfășurat un program festiv, care a fost organizat de primăria capitalei. Acesta a inclus urături și un concert la care au evoluat Frații Advahov și Zinaida Julea, Orchestra Moși Crăciunilor și Show-balet „Flash” și Orchestra de muzică populară „Fluieraș”. La ora 00:00 au fost lansate focuri de artificii, chiar dacă Guvernul a îndemnat cetățenii să renunțe la acestea. Noaptea a culminat cu concertul artiștilor Carla’s Dreams, Satoshi și Dara.

„E păcat”

Într-o reacție pe Facebook. consiliera primarului de Chișinău, Natalia Ixari, s-a arătat nedumerită în privința motivului pentru care postul național de televiziune nu difuzat live programul festiv din PMAN.

Mulți îmi scriu și întreabă de ce Moldova 1 nu transmite în direct concertul din PMAN. Nu știu, deoarece în ultimii ani este așa și păcat…”, a menționat Natalia Ixari.

„Nimeni nu ne-a solicitat”

NM a solicitat o reacție de la Vlad Țurcanu, directorul TRM – compania care deține Moldova 1. Acesta a sugerat că autoritățile locale din Chișinău nu au solicitat postului TV să transmită în direct evenimentul din PMAN.

Nici anul trecut nu l-am transmis (concertul – n. r.). Nimeni nu ne-a solicitat. În plus, noi am avut programul nostru, o producție complexă intitulată Revelion european”, a declarat Vlad Țurcanu pentru NM.

***

De menționat că, pe 14 octombrie 2023, Moldova 1 nu a difuzat concertul din PMAN și liturghia de la Catedrala Metropolitană dedicate Hramului Chișinăului. Reprezentanții Primăriei Chișinău au declarat atunci că la TRM s-ar fi instaurat „cenzura”. De cealaltă parte, Vlad Țurcanu a refuzat să comenteze acuzațiile. Detalii – AICI.

Iar în 2022, Moldova 1 nu a transmis liturghia oficiată de Mitropolitul Vladimir la Catedrala Mitropolitană, consacrată Hramului Orașului. Acest fapt i-a fost reproșat conducerii TRM de către primarul capitalei Ion Ceban. În replică, reprezentanții Teleradio-Moldova au declarat că compania își rezervă dreptul a restricționa accesul la posturile publice de radio și televiziune a acelor cetățeni moldoveni, inclusiv a unor înalți demnitari bisericești, care susțin fățiș sau indirect agresiunea militară împotriva Ucrainei. La rândul său, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a calificat drept „tendențioasă” declarația Teleradio-Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: