Municipalitatea pregătește un posibil acord de împăcare cu Epamedia, pentru a preveni procesul de arbitraj inițiat de companie. Despre aceasta a anunțat, într-o conferință de presă, Vladimir Mitru, consilierul primarului Ion Ceban. El a declarat că proiectul va fi dezbătut în cadrul ședinței Consiliului Municipal din 15 mai.
Vladimir Mitru a declarat că Epamedia ar fi deschisă să negocieze tranzacția de împăcare cu municipalitatea. Consilierul nu a precizat ce presupune acest acord, menționând doar că Primăria își va păstra poziția din 2021, când a elaborat un proiect de decizie pentru soluționarea litigiului.
Întrebat de presă de ce Primăria nu a preluat stațiile de la Epamedia în 2022, la finalizarea contractului, și nu le gestionează în prezent, Mitru a declarat că municipalitatea nu a investit nimic în aceste stații și nu ar fi corect să le preia.
„Suntem într-o situație în care municipalitatea nu a investit niciun leu în aceste stații. Este investitorul privat care a confirmat, prin documente, că a investit în stații noi. Nu că iau apărarea investitorului, dar Primăria trebuie să fie pe o poziție corectă. În momentul în care investitorul avea stațiile modernizate, îngrijite, achitau și impozite, și dacă în 2022 noi mergeam pe scrisori de a cere transmiterea stațiilor, eu cred că, în acel moment, se opreau orice discuții despre tranzacții de împăcare, dar ne trezeam în arbitraj. Eu cred că Primăria a procedat corect. (…) În această perioadă, Primăria nu a avut niciun cost pentru întreținerea stațiilor”, a subliniat consilierul primarului.
Amintim că Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) îl acuza, pe 30 aprilie, pe edilul capitalei, Ion Ceban, că a permis prelungirea controversatului contract cu compania Epamedia, în baza căruia firma a intentat un proces de arbitraj internațional, în contextul neîndeplinirii obligațiilor contractuale de către municipiu. Potrivit fracțiunii PAS, documentul ar fi putut fi reziliat în 2022, însă primarul nu ar fi acționat, iar prejudiciul pretins de companie a ajuns în prezent la 66 milioane de euro.
Pe de altă parte, Primăria Chișinău afirmă că încă din 2021–2022 a propus semnarea unei tranzacții de împăcare pentru a evita litigiul cu Epamedia, dar inițiativa a fost blocată repetat din cauza politizării subiectului în Consiliul Municipal.
Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a declarat pe 5 mai că instituția pe care o conduce este implicată într-un litigiu moștenit, generat de un contract semnat în 2007 cu Epamedia SRL. Edilul a catalogat contractul drept „o catastrofă” și a cerut Direcției juridice a Primăriei să clarifice situația, tvrmoldova.md.
Direcția juridică a Primăriei Chișinău a subliniat că soluționarea cazului ține de competența Consiliului Municipal și nu poate fi rezolvată unilateral de către primarul general.
Scandalul cu privire la contractul dintre Primăria Chișinău și Epamedia a izbucnit după ce pe, 22 aprilie, consilierul municipal al Platformei DA, Victor Chironda, a anunțat că firma a demarat un proces în arbitraj internațional. Atunci, primăria a declarat că nu recunoaște cifra de 66 milioane de euro solicitată de Epamedia drept prejudiciu și că Ion Ceban „nu are nicio implicare”.