Fostul viceprimar al Chișinăului, Victor Chironda, în prezent consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC), a anunțat că o companie a transmis o notificare de arbitraj prin care solicită un prejudiciu de peste 66 de milioane de euro de la Primăria Chișinău. Chironda i-a cerut primarului Ion Ceban și viceprimarului Ilie Ceban să prezinte informații exhaustive pe acest subiect. În reacție, reprezentanții Primăriei Chișinău au declarat că nu recunosc cifra de 66 de milioane de euro. Mai mult, au menționat că subiectul este politizat și că „Ion Ceban nu are nicio implicare”. În continuare, Primăria a precizat că firma vizată „este dispusă să negocieze o tranzacție de împăcare”, astfel că se va opta pentru „soluționarea extrajudiciară a acestui contract de parteneriat public-privat”.
Precizările lui Chironda
Chironda a anunțat că, pe 22 aprilie, consilierii municipali au fost informați prin email despre „o notificare de arbitraj de la compania Epamedia”. Emailul a fost însoțit și de o notă informativă emisă de Direcția Asistență Juridică a Primăriei.
„Pe scurt, compania Epamedia solicită un prejudiciu de peste 66 milioane EURO de la Primăria Chișinău! Deși demersurile companiei către primărie au început în noiembrie 2024, despre această solicitare de arbitraj consilierilor municipali li se comunică abia azi, 22 aprilie, când e data limită de desemnare a unui Arbitru. Asta e foarte, foarte grav! Solicit dlui primar Ion Ceban și dlui. viceprimar Ilie Ceban convocarea de urgență a CMC și prezentarea informației exhaustive pe acest subiect!”, a scris Chironda pe o rețea de socializare pe 22 aprilie.
Documentele publicate de Chironda
Potrivit documentului publicat de Chironda, compania a transmis viceprimarului Ilie Ceban o notificare de arbitraj încă pe 4 martie 2025. Din mesajul companiei din 11 aprilie, reiese că Primăriei i s-a dat un termen de 30 de zile de la data primirii notificării pentru a desemna un arbitru. „Acest termen a expirat la data de 3 aprilie 2025”, menționa compania. Prin urmare se informa că Epamedia „are dreptul de a solicita autorității de desemnare, prevăzută în contract, să numească un arbitru în numele” Primăriei. În mesajul companiei se mai sublinia că „implicarea acestei autorități va atrage costuri suplimentare”. Prin urmare, compania anunța că acordă un termen suplimentar de 10 zile pentru a desemna un arbitru, iar în cazul în care nu va fi un răspuns până la 22 aprilie 2025 compania își va „exercita drepturile în fața autorității de desemnare și va solicita, în cadrul arbitrajului, recuperarea costurilor aferente” de la Primărie.
Totodată, compania și-a exprimat disponibilitatea de a „purta negocieri paralele” cu Primăria „în vederea soluționării amiabile a litigiului”.
În nota informativă, publicată de Chironda, Direcția Asistență Juridică a Primăriei anunța, cu referire la disponibilitatea companiei „de a purta negocieri paralele”, că autoritatea locală „este deschisă la discuții și urmează să fie transmise direct eventualele propuneri”. Totodată, Direcția menționa despre „necesitatea identificării și contractării serviciilor unui avocat în vederea examinării multi-aspectuale a litigiului respectiv”, mai mult solicita „implicarea de urgență a factorilor de decizie în vederea soluționării disputei”.
Direcția Asistență Juridică a Primăriei, despre clauzele contractuale
Primăria Chișinău a încheiat un contract cu întreprinderea cu capital străin „Epa Media” pe 19 ianuarie 2007. Contractul oferea posibilitatea „de autorizare și amplasare a dispozitivelor de publicitate și a publicității exterioare în municipiul Chișinău”.
„Investitorul s-a obligat să construiască în zona municipiului Chișinău pe cheltuiala proprie în termen de 2 ani 300 stații, care pe durata contractului vor constitui proprietatea privată a investitorului, iar la expirarea acestuia investitorul va transmite stațiile către municipiu cu titlu gratuit. La rândul său, municipiului i-a revenit obligația de a pune la dispoziția investitorului un număr de locații în vederea amplasării pe suporturi publicitare pe domeniu public local pe întreaga durată a contractului și anume amplasarea a 1580 de panouri publicitare. (…) De către investitor au fost schimbate și modernizate 301 de stații. (..) Cât privește obligațiile municipiului, Direcția Generală Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare a menționat că Primăria nu a pus la dispoziție 1580 de panouri”, se arată în nota informativă a Direcției Asistență Juridică a Primăriei.
Anterior, reprezentanții PAS menționau că, în schimbul acestor investiții, compania a primit dreptul de a plasa publicitate pe stațiile de așteptare construite, dar și de a beneficia de amplasare în oraș.
Reacția Primăriei
Pe 23 aprilie, Primăria Chișinău a emis un comunicat în care a menționat că „are foarte multe procese din trecut cu semne riscante pentru Primăria municipiului Chișinău” și că „acestea sunt din anii precedenți până la mandatul primarului Ion Ceban”.
„Primăria pentru greșelile administrației anterioare a fost deposedată de milioane de lei din bugetul municipal. (…) Primăria nu recunoaște cifra de 66 de mln. de euro, este o cifra pretinsă de către partenerul privat al acestui contract, unde au luat în calcul venitul brut ratat fără luarea în considerare a cheltuielilor lor operaționale pentru perioada din 2007 încoace”, au comunicat reprezentanții instituției.
În continuare, Primăria a menționat – cu referire la „corespondența oficială” – că „Epamedia este dispusă să negocieze o tranzacție de împăcare pentru a-și retrage pretențiile juridice în raport cu Primăria mun. Chișinău”.
„Acest subiect este foarte politizat de către consilieri, cu învinuiri personale către primarul general, Ion Ceban, care nu are nici o implicare în acest subiect, când de fapt există un contract de parteneriat public-privat semnat în 2007 și obiectul contractului au fost pretinse ca fiind neexecutate în perioada 2007-2020. (…) Executivul Primăriei mun. Chișinău mereu a acționat la acest subiect și public a comunicat despre soluționarea extrajudiciară a acestui contract de parteneriatul public-privat”, au conchis reprezentanții Primăriei.
***
În 2020, a relatat Ziarul de Gardă, consilierii PAS solicitau primarului Ion Ceban rezilierea contractului cu Epamedia. Consilierii PAS spuneau că această companie nu a întrunit prevederile contractuale. Cu toate acestea, a menționat PAS, contractul a fost prelungit automat de fiecare dată, asta pentru că niciuna dintre părți nu a notificat despre încetarea raporturilor. „Soarta pieței de publicitate se află în mâinile unui singur om – primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban. Dacă domnul Ceban nu va notifica Epamedia SRL despre încheierea de drept a contractului la 17 ianuarie 2021, el se va face vinovat de toate riscurile de monopolizare a pieței de publicitate externă”, comunicau reprezentanții PAS.
În decembrie 2024, consilierii PAS menționau că Primăria capitalei riscă să piardă peste un miliard de lei „din cauza incompetenței sau indiferenței unor funcționari din cadrul Primăriei Chișinău și în speță – în special din cauza primarului general Ion Ceban”. „Primăria Chișinău a primit o solicitare din partea EPA Media SRL în care se invocă un pretins prejudiciu de peste un miliard de lei pentru stațiile de așteptare, amenințând cu judecată internațională în cazul în care nu se ajunge la o rezolvare amiabilă a acestui conflict”, menționau consilierii. Aceștia anunțau că vor sesiza organele competente.