chisinau.md

Primăria contra Guvernului. Ceban și Nagacevschi anunță acționarea în judecată a deciziei de creștere a tarifelor. Reacția Guvernului

Primarul capitalei Ion Ceban susține că decizia Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), prin care tarifele la gazul natural și agentul termic au fost majorare, este ilegală. În cadrul ședinței din 31 ianuarie a Primăriei, acesta a declarat că decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSP) trebuie acționată în judecată. El a fost susținut de viceprimarul Fadei Nagacevschi, care a menționat că și Guvernul trebuie atacat în judecată. De asemenea, Nagacevschi susține că este cazul să fie sesizată Procuratura Generală. Contactați de NM, reprezentanții ANRE au refuzat să comenteze declarațiile conducerii Primăriei Chișinău. Purtătoarea de cuvânt a Guvernului, Antastasia Taburceanu, a declarat că nu este vorba despre „indicații” date de Guvern.

Eu cred că trebuie de transmis imediat cerere prealabilă către ANRE și cerere de suspendare a tarifului. Și cerere de chemare în judecată către Guvern și Comisia pentru Situații Excepționale, pentru că a dat ilegal aceste indicații. De asemenea, eventual depunerea unei plângeri față de ANRE, pentru că au îndeplinit indicațiile ilegale. ANRE este o instituție indepenndentă și nu trebuie să îndeplinească indicațiile Guvernului, Președinției și a Parlamentului, ceea ce am văzut în repetate rânduri în decembrie-ianuarie”, a declarat Ceban.

La rândul său, viceprimarul Fadei Nagacevschi, ex-ministru al Justiției, a declarat că starea de urgență nu permite adoptarea unor astfel de decizii de către ANRE.

Atestăm devieri inadmisibile de la Constituția R. Moldova, de la obligațiile noastre internaționale. Starea de urgență nu este acel instrument care permite asemenea abuzuri de drept și care ar permite ca Guvernul să preia instrumentele de legiferare. (…) Ce va urma îmi este și mie interesant, dar ar fi normală cel puțin demisia unuia dintre miniștri, dacă nu a întregului Guvern. În ceea ce privește posibilele contestări, s-ar impune o acțiune în justiție împotriva Guvernului, a Comisiei pentru Situații Excepționale pentru emiterea acestei dispoziții neclare. Se impune de contestat și hotărârea ANRE din 28 ianuarie”, a menționat Fadei Nagacevschi, care a adăugat că i se pare rezonabilă și o adresare către Procuratură.

De asemenea, Ion Ceban susține că, din cauza majorării tarifelor la resursele energetice, municipalitatea este obligată să achite peste 300 de milioane de lei suplimentar. Edilul a enumerat în cadrul ședinței Primăriei ce ar fi putut face autoritățile municipale cu acești bani: „ar fi cumpărat 110 autobuze noi, ar fi reparat toate trotuarele din centrul capitalei, ar fi reparat capital 3 străzi similare străzii Albișoara, s-ar fi reparat și redeschis toate școlile închise anterior de Maia Sandu”.

Reacția Guvernului

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a Guvernului Anastasia Taburceanu a declarat: „Este foarte important de menționat că nu este „o dare de indicații”, cum afirmă domnii și semnarea unei decizii discutate și luată de CSE. Avem de-a face cu o situație de criză și o problemă de siguranță națională, iar responsabilitatea Guvernului este să ia deciziile care să sprijine ieșirea din acest impas, alături de măsurile (deja aprobate și aplicate în facturile cetățenilor) care să reducă povara oamenilor”.

***

Amintim că, pe 28 ianuarie, ANRE a aprobat majorarea tariful la gaz pentru consumatori, de la 11,01 la 15,18 lei. De asemenea, a aprobat și scumpirea agentului termic livrat în capitală cu încă 496 de lei pentru o Gcal. Drept urmare, acesta va ajunge să coste 2169 lei/Gcal fără TVA. Majorările vor fi aplicate retroactiv, din 1 ianuarie.

Guvernul a anunțat că tariful pentru primii 150 de metri cubi de gaz achitați de cetățeni vor rămâne la tariful vechi – 6,8 lei pentru primii 50 de metri și 7,9 lei pentru următorii 100, diferența fiind achitată din bugetul de stat.

Și Partidul Socialiștilor a anunțat că va contesta în instanța de judecată majorarea tarifelor.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Chișinăul, fără buget aprobat de jumătate de an. Consilierii PAS cer convocarea de urgență a CMC: „Primarul ne face de râs”

Fracțiunea Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) solicită convocarea imediată a unei ședințe extraordinare a consiliului, pentru a dezbate proiectul bugetului municipal pentru anul 2025, a examina modul în care au fost cheltuiți banii publici în 2024 și a investiga activitatea întreprinderilor municipale, în special a presupuselor cazuri de „obstrucționare a controlului consilierilor”. Totodată, consilierii PAS îl acuză pe primarul Ion Ceban că „ar sabota intenționat” votarea bugetului municipiului Chișinău.

De jumătate de an capitala Republicii Moldova se află în haos, blocaje și decizii arbitrare, care stagnează dezvoltarea orașului și afectează viața fiecărui locuitor. În loc de un primar implicat un edil care pare să creadă că Primăria e moșia sa personală, nu instituția publică care aparține tuturor chișinăuienilor. Domnule Ceban – sau, mai corect spus, Ivan Kremlinovici De la MAN – se pare că încă trăiți în filmul în care vi se spune ce să faceți direct de la Kremlin. Dar nu suntem la Moscova, suntem în Chișinău, într-un stat european, unde legea e mai presus de toate și nimeni – nici măcar dumneavoastră – nu sunteți mai presus de ea”, se menționează într-o declarație publică emisă de PAS Chișinău.

Consilierii PAS acuză administrația condusă de primarul Ion Ceban de lipsă de transparență în raport cu resursele municipale.

Să ni se prezinte starea în care se află întreprinderile municipale, pentru că accesul la informație pentru consilieri este limitat, ceea ce ne face să bănuim din probele adunate că se comit ilegalități care prejudiciază banul public. Suntem blocați în încercările de a obține informații. Accesul consilierilor în unele întreprinderi este restricționat, iar documentele solicitate nu sunt prezentate. Un exemplu grav este cazul IM Spații Verzi, unde accesul fizic este interzis, iar direcțiile Primăriei refuză colaborarea”, se arată în mesajul PAS.

Consilierii susțin că Chișinăul are nevoie de „proiecte și implicare directă și competentă”.

Chișinăul are nevoie de un primar cu care să ne mândrim. Nu de cineva care ne face de râs în lumea întreagă. E timpul să ne desprindem din acest cerc de influență toxică și să alegem un viitor european, transparent și demn pentru capitala noastră. Oamenii cer și vor să vadă activitate în Chișinău, nu de fațadă, dar proiecte și implicare directă și competentă. Nu concerte – dar proiecte! Asta vor oamenii”, transmite fracțiunea PAS.

NewsMaker a solicitat un comentariu de la la serviciul de presă al Primăriei, dar la momentul publicării știrii nu am primit un răspuns.

***

Deși e deja luna iulie, Chișinăul nu are un buget aprobat. Până acum, mai multe tentative de a aproba bugetul au eșuat. În lipsa unui consens între Primărie și CMC, orașul funcționează pe baza unui buget provizoriu adoptat de Ion Ceban. Nu e prima dată când capitala se pomenește într-o astfel de situație. În 2024, bugetul Capitalei a fost aprobat pe 30 iulie.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban, pentru următorii cinci ani. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. Ceban și Blocul „Alternativa” din care face parte au criticat decizia și au acuzat PAS și pe președinta Maia Sandu că ar sta în spatele acesteia – acuzații respinse de guvernare și Președinție

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: