Primăria laudă, Ministerul Culturii critică. Sculptura „Veronica Micle” din Chișinău nu va beneficia de protecția statului
Full Article 1 minutes read

Primăria laudă, Ministerul Culturii critică. Sculptura „Veronica Micle” din Chișinău nu va beneficia de protecția statului

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) își exprimă dezacordul privind edificarea și inaugurarea sculpturii „Veronica Micle”, amplasată în scuarul Mihai Eminescu din capitală. Într-un comunicat de presă publicat pe 18 iunie, reprezentanții instituției subliniază că acțiunea a fost întreprinsă cu încălcarea normelor legale.

Potrivit reprezentanților MECC, sculptura s-a realizat cu abateri de la prevederile legale, fiind edificată fără hotărârea Guvernului. Prin urmare, lucrarea nu dispune de statut de monument public, precum prevede Legea monumentelor și astfel, nu va beneficia de protecția statului. 

„Totodată, amplasarea sculpturii în zona de protecție a monumentului „Mihai Eminescu”, înscris în Registrul Monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat, a fost făcută cu încălcări în absența coordonării/ avizării prealabile a locului de amplasare cu Ministerului Educației, Culturii și Cercetării prin intermediul Consiliului Național al Monumentelor”, se mai arată în comunicat. 

Reacția vine după ce, în ajun, în scuarul „Mihai Eminescu” din centrul capitalei a fost inaugurată o sculptură din bronz a poetei Veronica Micle. La eveniment a participat și primarul capitalei Ion Ceban.

Lucrarea a fost realizată de către sculptorul Veaceslav Jiglițchi, iar procesul a durat trei luni.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: