Primăria nu va autoriza noi construcții în centrul istoric al Chișinăului, până pe 1 aprilie 2022 (VIDEO)
Full Article 2 minutes read

Primăria nu va autoriza noi construcții în centrul istoric al Chișinăului, până pe 1 aprilie 2022 (VIDEO)

Primarul capitalei Ion Ceban a decis să instituie moratoriu pe eliberarea oricăror acte permisive de construcție în centrul istoric. Anunțul a fost făcut pe 7 septembrie. Edilul a precizat că decizia este valabilă până în data de 1 aprilie 2022.

„Am transmis ieri Ministerului Culturii o scrisoare prin care am rugat să fie revizuite toate deciziile ultimei componențe a Consiliului Național al Monumentelor Istorice. Marea majoritate dintre ele sunt dubioase în acest sens și solicit o întrevedere oficială cu Ministerul Culturii pentru a vedea cum putem să avansăm pe evaluarea patriomoniului, a acelor 900 de monumente de arhitectură de însemnătate națională și locală în centrul istoric al Chișinăului – mă refer la perimetrul Mateevici, Ismail, Mihai Viteazu, Albișoara”, a anunțat Ion Ceban.

În același timp, edilul a declarat că, până pe 1 aprilie 2022, interzice eliberarea actelor prin care se autorizează construcțiile în centrul Chișinăului, până la elaborarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ).

„Asta ar însemna că nicio autorizație nouă de construcție nu va fi eliberată, nu contează că pentru reconstrucție sau pentru o eventuală construcție a orice în această zonă. Moratoriu pe construcțiile în zona centrală până pe 1 aprilie, pentru că suntem în elaborarea PUZ-ului și pentru că avem oameni care nu sunt de bună-credință și intervin în zona centrală așa cum le place lor”, a argumentat Ceban.

De asemenea, Ion Ceban a anunțat că, în scurt timp, Primăria capitalei va propune Parlamentului revizuirea legislației în domeniul construcțiilor, inclusiv privind suprataxarea construcțiilor existente, care sunt lăsate în paragină.

Amintim că primarul capitalei a anunțat suspendarea construcției unui bloc la intersecția străzilor Dosoftei și Lazo. Potrivit actelor, acolo urma să fie ridicată o clădire cu 6-7 etaje. În realitate, compania de construcții planifică un bloc cu 13 etaje.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: