Facebook/Iv Ceban

Primăria nu va autoriza noi construcții în centrul istoric al Chișinăului, până pe 1 aprilie 2022 (VIDEO)

Primarul capitalei Ion Ceban a decis să instituie moratoriu pe eliberarea oricăror acte permisive de construcție în centrul istoric. Anunțul a fost făcut pe 7 septembrie. Edilul a precizat că decizia este valabilă până în data de 1 aprilie 2022.

„Am transmis ieri Ministerului Culturii o scrisoare prin care am rugat să fie revizuite toate deciziile ultimei componențe a Consiliului Național al Monumentelor Istorice. Marea majoritate dintre ele sunt dubioase în acest sens și solicit o întrevedere oficială cu Ministerul Culturii pentru a vedea cum putem să avansăm pe evaluarea patriomoniului, a acelor 900 de monumente de arhitectură de însemnătate națională și locală în centrul istoric al Chișinăului – mă refer la perimetrul Mateevici, Ismail, Mihai Viteazu, Albișoara”, a anunțat Ion Ceban.

În același timp, edilul a declarat că, până pe 1 aprilie 2022, interzice eliberarea actelor prin care se autorizează construcțiile în centrul Chișinăului, până la elaborarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ).

„Asta ar însemna că nicio autorizație nouă de construcție nu va fi eliberată, nu contează că pentru reconstrucție sau pentru o eventuală construcție a orice în această zonă. Moratoriu pe construcțiile în zona centrală până pe 1 aprilie, pentru că suntem în elaborarea PUZ-ului și pentru că avem oameni care nu sunt de bună-credință și intervin în zona centrală așa cum le place lor”, a argumentat Ceban.

De asemenea, Ion Ceban a anunțat că, în scurt timp, Primăria capitalei va propune Parlamentului revizuirea legislației în domeniul construcțiilor, inclusiv privind suprataxarea construcțiilor existente, care sunt lăsate în paragină.

Amintim că primarul capitalei a anunțat suspendarea construcției unui bloc la intersecția străzilor Dosoftei și Lazo. Potrivit actelor, acolo urma să fie ridicată o clădire cu 6-7 etaje. În realitate, compania de construcții planifică un bloc cu 13 etaje.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Cu Sens/Facebook

Vladimir Plahotniuc cere să fie extrădat în R. Moldova: Anunțul avocatului

Avocatul lui Vladimir Plahotniuc, Lucian Rogac, a anunțat că oligarhul, aflat în arest în Grecia, ar fi depus oficial o cerere prin care „acceptă necondiționat” să fie extrădat în Republica Moldova.

Cererea a fost adresată autorităților judiciare competente din Grecia și confirmă voința expresă a lui Vladimir Plahotniuc de a colabora în mod deschis cu procesul judiciar internațional, în vederea soluționării rapide și neîntârziate a procedurilor legale. Clientul nostru este gata să fie extrădat și este pregătit să facă uz de toate posibilitățile legale pe care le are la îndemână pentru a reveni în Republica Moldova”, a menționat avocatul într-o declarație publică.

Amintim că astăzi, Procuratura Generală nega informațiile potrivit cărora oligarhul Vladimir Plahotniuc ar fi acceptat să fie extrădat în R. Moldova.

Curtea de Apel din Atena, instanța competentă în examinarea procedurii de extrădare, a informat Procuratura Generală a țării noastre că numitul nu și-a exprimat consimțământul pentru extrădare în Republica Moldova”, se menționa într-un comunicat al Procuraturii.

Amintim că IGP a anunțat, pe 22 iulie, că fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut în Grecia, potrivit informațiilor transmise oficial de Interpol Atena. Surse NewsMaker susțin că, odată cu el, ar fi fost reținut și fostul deputat Constantin Țuțu, considerat de mulți ani omul de încredere al oligarhului.

Contactat, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru NM că Plahotniuc a fost reținut pe aeroportul din Atena, Grecia, în momentul în care încerca să zboare în Dubai. Șeful poliției a precizat că autoritățile din Republica Moldova colaborează pentru a iniția procedurile de extrădare.

Procuratura Generală a nunțat, pe 24 iulie, că a transmis autorităților din Grecia cererea oficială de extrădare a fostului lider democrat, Vladimir Plahotniuc.

***

Reamintim că Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Pe masa procurorilor moldoveni sunt mai multe dosare în care ex-politicianul este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, crearea și conducerea unei organizații criminale, îmbogățire ilicită, exces de putere, corupere activă și fals în acte publice. În februarie 2025, Interpol a acceptat cererea de a-l anunța în căutare internațională, după ce a refuzat o cerere similară a Chișinăului, în 2020.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu – considerat omul de încredere al lui Plahotniuc – este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: