Primarul Seulului s-ar fi sinucis după ce a fost acuzat de hărțuire sexuală. Era unul dintre susținătorii mișcării #MeToo
Full Article 4 minutes read

Primarul Seulului s-ar fi sinucis după ce a fost acuzat de hărțuire sexuală. Era unul dintre susținătorii mișcării #MeToo

Primarul capitalei Coreei de Sud a fost găsit mort într-o fâșie forestieră din nordul Seulului. Park Won-soon avea 64 de ani, iar primele informații sugerează că acesta s-ar fi sinucis. În locuința sa a fost găsită o scrisoare de adio. Cu o zi mai devreme, acesta a fost acuzat de către fosta sa secretară de hărțuire sexuală, scrie The Korea Herald.

Corpul neînsuflețit al primarului a fost găsit în jurul miezului nopții, după circa 7 ore de la momentul dispariției sale. Fiica sa a alertat poliția după ce a găsit un bilet în care edilul își cere scuze de la familie și îi roagă pe membrii acesteia să îl incinereze, iar cenușa să fie împrăștiată deasupra mormintelor părinților săi.

Pentru căutarea lui Park Won-soon au fost mobilizați circa 700 de polițiști și 9 câini. De asemenea, au fost utilizate 6 drone.

Postul de televiziune coreean SBS a anunțat că fosta secretară a primarului a depus la poliție o plângere în care susține că a fost hărțuită sexual. Aceasta susține că edilul și-a permis în repetate rânduri gesturi indecente în timpul programului de muncă. El ar fi rugat-o să îl îmbrățișeze și i-ar fi trimis fotografii în care apare în lenjerie intimă. Femeia mai spune că nu este singura victimă care a fost hărțuită sexual de către Park Won-soon. Poliția a confirmat existența plângerii, însă nu a oferit detalii despre caz.

Funeraliile lui  Park Won-soon se vor desfășura timp de 5 zile. Între timp, pe internet a fost creată o petiție care solicită ca dosarul în care Park Won-soon este acuzat de hărțuire sexuală să fie investigat, în pofida morții acestuia. În primele ore după publicare, petiția a fost semnată de 120 000 de oameni.

Park Won-soon era jurist de profesie. Inițial, el a activat în calitate de procuror, însă ulterior a devenit avocat. În 1990, el a apărat interesele unei asistente universitare, care a acuzat conducătorul Universității din Seul că a refuzat să îi prelungească contractul de muncă, după ce aceasta a refuzat propunerile indecente ale acestuia. A fost primul dosar de acest fel din istoria Coreei de Sud.

În ultimii ani, Park Won-soon a fost unul dintre cei mai influenți politicieni coreeni. A fost ales în funcția de primar al Seulului în 2011, iar în 2018 a obținut al treilea mandat, o premieră pentru localitate. În 2017 a susținut protestele față de președinta Coreei de Sud, care ulterior a fost arestată și condamnată la 25 de ani de închisoare pentru corupție.

În 2019, Park Won-soon a declarat public că este feminist, a susținut egalitatea de gen și și-a exprimat susținerea pentru mișcarea #MeToo și femeile care au relatat despre violența prin care au trecut.

În 2020 a gestionat cu succes criza provocată de COVID-19 – Seul, un oraș cu 10 mln de locuitori a înregistrat doar 1390 de pacienți infectați cu noul coronavirus.

Park Won-soon era cotat drept unul dintre candidații la alegerile prezidențiale din 2022. Acesta era căsătorit, avea o fiică și un fiu.

Coreea de Sud este printre țările cu cea mai mare rată de sinucideri. Potrivit datelor oficiale, în 2018, aceasta era de 26,6 la 100 de mii de persoane. Bărbații recurg la acest gest de două ori mai des decât femeile, iar printre persoanele cu vârsta de 80 de ani, rata este de patru ori mai mare față de cele cu vârsta de 20 de ani.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: