Meduza

Primele rezultate preliminare ale „referendumurilor” din zonele ocupate ale Ucrainei: „Aproape 100% ar fi votat pentru aderarea la Rusia”

În teritoriile Ucrainei controlate de Moscova, au început să fie anunțe rezultatele preliminare ale „referendumurilor privind aderarea la Rusia”. În autoproclamata republică Donețk, 98,05% ar fi votat pentru aderarea la Federația Rusă (după procesarea a 16% din buletine de vot), în Lugansk – 97,79% (după procesarea a 14% din buletine).

În regiunea Herson – 97,47%, conform rezultatelor procesării a 12% din buletine, iar în regiunea Zaporojie – 98%, după procesarea a 20% din protocoale, raportează Interfax, citat de Meduza.

În cea de-a 216-a zi de la declanșarea invaziei, forțele ucrainene și cele rusești sunt implicate în lupte grele în diferite părți ale Ucrainei, în timp ce referendumurile organizate de Rusia în patru regiuni pe care Moscova speră să le anexeze se apropie de final. Președintele rus Vladimir Putin se pregătește să anexeze aproximativ 15% din teritoriul ucrainean după referendumurile privind aderarea la Rusia în zonele controlate de forțele ruse sau de separatiștii susținuți de Moscova.

Statele membre G7 s-au angajat „să nu recunoască niciodată” rezultatul acestora, iar Washingtonul a ameninţat cu o replică „rapidă şi dură” prin sancţiuni economice suplimentare în cazul anexării, care urmează calea anexării Crimeei, în martie 2014.

China, cel mai apropiat partener al Moscovei, care nu a mers până la denunţarea acestor scrutine, a îndemnat la respectarea „integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Asociația buchARTest lansează Artist on the Go, un program internațional de schimb cultural în arta urbană

Iunie – Septembrie 2025 – 5 orașe europene – Artiști din România și Republica Moldova

How real is REAL?
Aceasta este întrebarea care va călători în vara și toamna lui 2025 prin Europa alături de opt artiști selectați de buchARTest, în cadrul proiectului Artist on the Go – un program-pilot de schimb cultural dedicat artei urbane, co-finanțat de Institutul Cultural Român prin Programul Cantemir.

Proiectul pilot reunește artiști emergenți și consacrați din România și Republica Moldova, care vor participa la cinci festivaluri de artă urbană de referință din

Hamburg (Millerntor Gallery #13) – 27 Iunie-4 Iulie
Pilsen (Wallz Festival) – 23-27 Iulie
Lecce (167B Street) – 2-6 August
Helsinki (Helsinki Urban Art) – 1-5 Septembrie
Amsterdam (ASA – Amsterdam Street Art) – 15-20 Septembrie

Artiști:
OCU, Alex Baciu, IRLO, Raluca Ilaria Demetrescu, Delia Cîrstea, Roper, Denis Nanciu și Dima Potapov

Artist on the Go creează o platformă de mobilitate artistică și dialog intercultural, în care cuvintele devin artă. Tema ediției – How real is REAL? – explorează puterea textului într-o lume dominată de manipularea vizuală, fake news și realități fragmentate. De la jocuri lingvistice la lucrări tipografice, artiștii vor crea murale, instalații și intervenții stradale care explorează inovator conceptul de reformulare de context prin integrarea artistică a unor cuvinte tip „prieteni falși” între limba română și limbile țărilor partenere, de exemplu cuvântul „NU” (română: negație; olandeză: acum), „TOT” (română: complet; germană: mort). Astfel, proiectul aduce o nouă dimensiune semantică și culturală artei murale și arată modul în care jocurile de limbaj pot fi instrumente eficiente ale artivismului.

Fiecare lucrare va fi documentată și promovată online, iar procesul creativ va fi prezentat într-o expoziție finală și o conferință (25-30 Septembrie), organizate de asociația buchARTest.  

De ce este important?
– Este primul pas spre o rețea internațională de schimburi culturale pentru arta stradală din România și Republica Moldova
– Oferă vizibilitate unor voci diverse și explorează noi medii artistice

– Conectează artiști, comunități și parteneri din întreaga Europă în jurul unui limbaj comun: arta ca act de coeziune socială

Acest proiect este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional.

Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: